Door de gloppies van Zandvoort (ca. 2,5 km)
Van alles komt naar boven als ik door de ’gloppies’ (steegjes) van Zandvoort loop. Hier huurden mijn ouders eind jaren vijftig en begin jaren zestig iedere zomer een vakantiehuis voor ons zevenkoppige gezin. Vader spoorde vijf dagen per week naar zijn werk in Amsterdam, wij gingen alle dagen naar het strand. Mijn grote broer groef de hele dag diepe kuilen, mijn zusters bekommerden zich om de kleine benjamin van het gezin. Ik zie flarden van dat huis met een houten vloer en veel zand erop.
En hier kwam ik jaren later met vrienden op de (brom)fiets om in de zee te zwemmen en naar onbereikbare meisjes te kijken. En ’s avonds kwamen we dan nog een keertje terug om bij Giraudi een ijsje te halen.
Ik wandel door de glooiende straatjes en steegjes (’gloppies’) van Zandvoort met behulp van de kartonnen wandeldoos ’Ontdek Haarlem en Omgeving in 11 wandelingen’ van 99 Uitgevers uit Haarlem. In de doos à 17,50 zitten losse kaartjes, voorzien van routebeschrijving, plattegrond en achtergrondinformatie. Zeven van de elf wandelroutes liggen op Haarlems grondgebied, de andere voeren onder meer door Overveen en Velsen.
De start is in de Burg. Engelbertsstraat. Tussen de huizen op nummer 42 en 44 loop ik door een poortje naar beneden het dorp in. In de poort liggen zeven, in plastic verpakte komkommers. Rechtsaf de Noorderstraat in en aan het einde links de Agnetastraat in lopen. Bij een rijtje schilderachtige huisjes hangen op nummer 21 aan de pui 21 paar blauwgekleurde klompen. In de zomer moet het hier een vrolijke en fleurige boel zijn getuige de vele, nu nog lege bloempotten. Bij de Kruisstraat gaat het linksaf en dan rechtsaf de Rozennobelstraat met op nummer 10 het kleinste visserhuisje. Ik loop ook langs een huis waar een stoffen ooievaar met zuignappen aan het raam van de woonkamer is bevestigd.
Via de Gasthuisstraat loop ik het Gasthuisplein op met links het Zandvoorts Museum (helaas deze ochtend dicht) en rechts het Gasthuishofje. De hofjestuin is waarschijnlijk over een maand of twee de moeite waard om even te bekijken.
Op diverse plekken hangen posters met de mededeling dat een zekere Ricardo Molina 30 jaar is geworden. En erbij twee foto’s, eentje toont Ricardo als telefonerende peuter, op de tweede kijkt hij bedachtzaam, zijn hoofd op zijn linkerhand rustend.
Via de Kerkstraat kom ik op de Buureweg. Hier is goed te zien hoe de Duitsers ten behoeve van de bouw van de Atlantik Wall hebben huisgehouden. Rechts nieuwe huizen, links zoals het voor de oorlog was. Bij het Schelpenplein rechtdoor de Westerstraat in, waar enkele oude vissershuizen staan. Na nummer 2 links tussen de hekjes door en dan Zuidbuurt en Kerkepad in. Bij de hervormde kerk rechtsaf de Poststraat in en dan rechtsaf een trapje op naar de Hogeweg. De weg naar de Noordzee ligt voor me open. Op de Strandweg wil ik eerst het aardige Jutters mu-ZEE-um bezoeken, maar ik kom voor een gesloten deur te staan. Ik kan geen blik werpen op de talloze gevonden schepjes en kunstgebitten. (Woensdags van 13.30 tot 16 uur en in het weekeinde van 12 tot 16 uur is het museum open.)
Op het strand lopen deze ochtend aanzienlijk meer honden dan mensen rond. Het kan nog even, de viervoeters zijn na 15 april hier overdag niet meer welkom. Enkele minuten voor tienen ben ik terug bij mijn auto, net op tijd om geen parkeergeld te hoeven betalen.
René Torley Duwel
Beginpunt: Burg. Engelbertsstraat
Eindpunt: Strandweg
Duur wandeling: ongeveer dertig minuten
Markering: geen
Bereikbaar: N201 (Heemstede-Zandvoort)
Per trein: Haarlem-Zandvoort; station ligt vlakbij startpunt
Per bus: Lijnen 81 (Santpoort-Zuid) en 84 (Haarlem). Info: tel. 0900-9292, www.9292ov.nl, www. connexxion.nl
Honden: mogen mee
Horeca: teveel om op te noemen
Toegang: gratis (Zandvoorts Museum niet!)