Wethouder: geen onderzoek inspectie naar blijfhuis Heemskerk

Guusje Tromp
Heemskerk

De Haarlemse wethouder Jack van der Hoek vindt een inspectieonderzoek naar de problemen bij het blijfhuis in Heemskerk niet nodig. Dit antwoordde hij donderdag op vragen van de SP.

Raadslid Sibel Ozogul vroeg de wethouder of hij vindt dat een onderzoek op initiatief van de Blijf Groep de schijn van partijdigheid kan hebben. En of de wethouder bereid is om de opdracht te geven aan een onafhankelijke externe instantie, bijvoorbeeld de Inspectie.

Afgelopen dinsdag vroeg ook Tweede Kamerlid Nine Kooiman (SP) aan staatssecretaris Van Rijn om een inspectieonderzoek. Van der Hoek heeft vertrouwen in het onderzoek van Johanna Haanstra, oud-wethouder van Almere, dat verricht wordt in opdracht van de Blijf Groep. Dit doet zij gratis, omdat zij geen financieel afhankelijke relatie wil. Ook stelt Van der Hoek dat de gemeente zelf verantwoordelijk is voor de WMO en het Rijk niet om een inspectieonderzoek kan vragen.

Volgens de (ex-)bewoonsters is er in Heemskerk sprake van prostitutie, intimidatie, slechte hygiëne, geldproblemen en gebrekkige begeleiding. De Blijf Groep ontkent de aantijgingen.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.