Minder auto's gestolen in de IJmond

Redacteur Kennemerland
ijmond

Het aantal autodiefstallen in de IJmond is dit jaar licht gedaald. Hoewel sommige mensen juist een stijging hadden verwacht, vooral door de vestiging van de Automarkt Beverwijk in april dit jaar.

De meest recente cijfers van politie Kennemerland maken melding van een lichte daling ten opzichte van 2011, toen in de IJmond juist een recordaantal auto's werd gestolen: 134. Dit jaar zijn er iets meer dan honderd auto's gestolen. De politieprognose luidt dat aan het eind van dit jaar 109 auto's zonder toestemming van eigenaar zijn veranderd.

Hiermee is de trend gebroken dat er sprake is van een stijging, die sinds 2010 is ingezet. In 2009 werden er 89 auto's gestolen, in 2010 107, in 2011 134 en dit jaar dus 109. Voor het eerst sinds drie jaar is er sprake van een daling. Die is overigens in heel Kennemerland te zien, aldus de politie.

De politie geeft geen verklaring voor de daling, maar in Beverwijk en omstreken wordt het onderwerp autodiefstal vaak in relatie gebracht met de vestiging van Automarkt Beverwijk. Deze uit Utrecht afkomstige internationale markt voor tweedehands automobielen heeft eerder een slechte reputatie opgedaan, maar blijkt dus niet van invloed te zijn op het aantal gestolen auto's in de directe omgeving.

,,Dat verrast mij niets'', reageert directeur Erik Maes van Automarkt Beverwijk. ,,Ik denk dat die daling van het aantal autodiefstallen berust op stom toeval. In ieder geval heeft de Automarkt er helemaal niets mee te maken, of er nu sprake is van een daling of een stijging.''

De domste plek om een gestolen auto aan te bieden, is namelijk de Automarkt, waar zo'n wagen vanwege de degelijke administratieve processen snel door de mand zou vallen. ,,Het komt zeer weinig voor dat hier een gestolen auto wordt aangeboden. De meeste dieven weten dat ze hier juist ver uit de buurt moeten blijven, ook omdat de politie in de buurt van de Automarkt er meer op is gespitst'', legt Maes uit.

De methoden om auto's te stelen zijn wel veranderd. Maes weet dat er sprake is van een soort 'wapenwedloop' tussen autofabrikanten en criminelen. De laatste methode om een auto te stelen, is het aftappen van het elektronische signaal van de afstandsbediening van de autodeuren. Wie zijn auto op slot zet of juist openmaakt, in de buurt van een crimineel die met een soort afluisterapparaat het signaal opslaat, loopt kans dat zijn auto wordt gestolen. Dit is nauwelijks na te gaan voor wie zijn afstandsbediening gebruikt. Een Beverwijker die zich bij deze krant meldde, vermoedt dat zijn VW Transporterbusje op die manier is gestolen. ,,Er waren geen braaksporen te zien.''

Bart Vuijk

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.