Bewoners Piet Smitstraat zien al jaren auto’s te hard rijden

Monique Ros (links) en Clarissia Venema voor een wegversmalling in de Piet Smitstraat. Foto Holland Media Combinatie

Cees Beemster
ENKHUIZEN

Het zware verkeersongeval op de hoek van de Piet Smitstraat en de Meester Fluitmanstraat in Enkhuizen, waarbij zaterdagmiddag een man zeer ernstig gewond raakte, hing al langer in de lucht. Volgens buurtbewoners wordt er al jaren veel te hard door hun straat gereden. Eerdere verkeersmaatregelen zouden de veiligheid volgens hen nauwelijks verbeterd hebben.

Bij het ongeval reed een 30-jarige automobilist vanaf de Piet Smitstraat rechtdoor de Oosterdijk op. Juist op dat moment stak een 54-jarige man uit Enkhuizen met zijn snorfiets het begin van de Oosterdijk over. Hij kwam uit de Gerrit Stapelstraat – die onderlangs de Oosterdijk loopt – en wilde vanaf het kruispunt de Asterstraat inrijden maar werd vol geschept. Het slachtoffer werd door toegesnelde omstanders direct gereanimeerd, maar ligt nog altijd in coma in het ziekenhuis.

Volgens de voorrangsregels had de automobilist voorrang, maar hij reed wel te hard. Dat blijkt uit camerabeelden van fietsenzaak Bijl aan de Piet Smitstraat. Ook het lange remspoor – inmiddels amper meer zichtbaar – lijkt een duidelijke indicatie. In de Piet Smitstraat zelf geldt vijftig kilometer per uur als maximumsnelheid, op de Oosterdijk is dit zestig. Veel automobilisten drukken al eerder het gaspedaal in.

Overzichtelijk

Voor wie ter plaatse bekend is, is de kruising volgens fietsenhandelaar Jacob Bijl overzichtelijk. Die mensen weten dat het verkeer op de Oosterdijk moet stoppen en dat het verkeer vanuit de Piet Smitstraat voorrang heeft. ,,Als je de borden goed leest, is het ook duidelijk. Maar voor wie hier niet bekend is, zou de kruising duidelijker kunnen worden door gekleurde wegvlakken te maken. Ook zou er voor het verkeer vanaf de Oosterdijk wel een informatiebord over de stad mogen komen. Want vanaf die kant is dit gewoon een toegangsweg tot de stad.’’De gemeente Enkhuizen nam eerder al maatregelen om de verkeersveiligheid te verbeteren. Niet alleen moet het verkeer vanaf de Oosterdijk daardoor nu bij de kruising stoppen. Ook werden drie wegversmallingen in de Piet Smitstraat gemaakt om de snelheid eruit te halen.

De versmallingen hebben volgens bewoonster Solita de Boer niet het gewenste effect gehad. ,,Het is nu voor automobilisten de kunst om zo snel mogelijk voorbij die paaltjes te komen. Het gaat vaak goed, maar die paaltjes worden ook wel eens omver gereden. De auto’s rijden hier te hard. Het is hier soms net Russische roulette. En die wegversmalling in de bocht zou beter juist veel breder kunnen worden. Onze straat is ook de toegangsweg voor vrachtverkeer. Die vrachtauto’s vullen in hun eentje het stuk tussen die paaltjes. Dat hier niet veel meer ongelukken gebeuren is mazzel. Verkeer vanaf de Oosterdijk rijdt ook gewoon zonder te stoppen de Piet Smitstraat op. Ook groepen wielrenners doen dat.’’

Monique Ros en Clarissia Venema wonen in de bocht van de Piet Smitstraat waar een versmalling is gemaakt. ,,Vanaf de Oosterdijk geeft niemand voorrang’’, stelt Ros. ,,De mensen rijden hier als malloten. Zo hard.’’ Een buurman knikt instemmend. ,,Vooral ’s avonds. Dan rijden sommigen met 120 tot 130 kilometer per uur door de straat.’’ De wegversmallingen hebben volgens Ros weinig zin: ,,Twee weken geleden reed hier een man met een bus langs. Die zat naar mij te sjansen en reed daardoor vol met zijn bus op zo’n paaltje.’’ De snelheid van het verkeer is volgens Venema echt een probleem: ,,Je durft hier je kind niet buiten te laten spelen.’’

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen