Wandelen door Oude Niedorp: Tochtje langs dorpse dilemma’s (7 km)

Ruïne Oude Niedorp. Archieffoto John Oud

Ron Amesz

Vandaag maken we de sprong van oud naar nieuw. Niet dat er een oliebol of vuurwerk aan te pas komt. Nee, we lopen van Nieuwe Niedorp naar Oude Niedorp en weer terug. Een tochtje langs water, polders en een heuse ruïne. Wandelen door dorpen zoals dorpen bedoeld zijn.

Eerst parkeren we de auto bij De Rijd, het haventje van Nieuwe Niedorp. Geen plek voor zilte zeebonken of stoere oceaanreizigers, want hier komen slechts kabbelende binnenwateren bij elkaar. Toch maken we een rondje over de steigers, al is het maar om te dagdromen over zomerse tochten met sloepen en schuiten. Want St. Tropez mag ver weg zijn, toch vaar je er in je hoofd zó heen.

Niet te lang dralen, want we kwamen om te lopen. Vanaf de haven wandelen we via de Vijverweg naar de Dorpsstraat. Daar rechts, even verderop links het dorp uit en rechtsaf. Via de Leijerdijk gaat de tocht door de leegte. Even de Provincialeweg oversteken en dan naar het schilderachtige Oude Niedorp. Het is inmiddels te klein voor een kroeg of een winkel, maar de school, het jeugdhonk en een restaurant houden toch nog leven in de brouwerij.RuïneBij het restaurant gaan we naar links. Neem verderop vooral een kijkje bij de ruïne van het oude godshuis, die het dorpje domineert. Het werd aan het einde van de Middeleeuwen gebouwd als St. Werenfriduskerk en kreeg een protestantse toekomst. Bij een kwade onweersbui in 1977 sloeg de bliksem in het gebouw waarna een felle brand de kerk veranderde in een puinhoop. Alleen de ingang en de buitenmuren stonden nog overeind. Die moesten vooral blijven staan, vonden dorpsgenoten met gevoel voor nostalgie. Een paar jaar na de vuurzee nam de gemeente de ruïne over van het kerkbestuur, waarna de restanten regelmatig een onderhoudsbeurt kregen.

RoestZo gaf het gemeentebestuur vorig jaar nog 80.000 euro uit om de muren weersbestendig te maken en roest weg te halen. ,,Weggegooid geld’’, roept een medewandelaar. ,,Want je steekt als gemeente toch geen kapitaal in een paar afbrokkelende muren zolang je eigen inwoners kent die naar de Voedselbank moeten?’’ In het gemeentehuis dachten ze er anders over. De plaatselijke politiek trok de knip, wijzend op het historische belang van de kerkresten en op de emotionele waarde van de kerk voor het dorp.

Even verder stuiten we opnieuw op zo’n politiek dilemma. Links in het land draaien de wieken van een mega-molen hun rondjes. Mooi, die energie van de wind, redeneren we vanuit de groene gedachte. Of niet helemaal? Nee, niet als je naast zo’n molen woont, ondervinden we. Want als je een paar minuten naast de draaiende grijze reus staat, gaat het geruis al snel vervelen. En dan hebben we het nog niet eens over de slagschaduw die de wieken veroorzaken. Geen punt voor wie ook de opbrengst van de molen kan incasseren. Maar als het rendement in andere zakken verdwijnt, verdwijnt meestal ook de tolerantie.

AanraderVia het buurtschap Terdiek gaan we aan het einde linksaf terug naar Nieuwe Niedorp. Wie verder wil lopen, wandelt de Dorpsstraat hier nog even op en neer en verkent als toetje nog één van de mooiste plaatsen van de regio. Omdat dit dorp een andere aflevering al is besproken, houden we het hier even kort, maar een aanrader ís het. Of neem je voor om terug te komen. Want goede voornemens horen bij oud en nieuw.

JAN VRIEND

Start- en eindpunt: Haven De Rijd in Nieuwe NiedorpLengte: 7 kilometerHonden: aan de lijnHoreca: Restaurant De Rijd, Nieuwe Niedorp, The Irish Cottage, Oude Niedorp, Sfeerboerderij Jan Cees Lont, Oude Niedorp

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.