’Horecagebied niet meer te beheersen’

Kyrie Stuij k.stuij@hollandmediacombinatie.nl
Alkmaar

Politie, Stadstoezicht, de vereniging van binnenstadbewoners en ook Horeca Alkmaar zijn ontevreden over de vrije sluitingstijden in de horeca. Er is een toename in alcoholgebruik, vechtpartijen en overlast. De politie draait steeds meer overuren en Stadstoezicht zegt zich onveilig te voelen.

Dat blijkt uit de tussentijdse evaluatie van de nieuwe Horecanota van de gemeente Alkmaar. Die startte in juli 2015. De periode van juli tot en met september is nu geëvalueerd. Diverse partijen uiten in het rapport hun zorgen. Zo spreekt de politie van meer onveilige situaties en een grimmige sfeer, maar de gemeente ziet geen reden om het beleid stop te zetten.

,,Doordat niet alleen het voormalige horecaconcentratiegebied langer open mag, maar alle cafés en restaurants in Alkmaar, is het horecagebied dusdanig groot geworden dat het niet meer beheersbaar is’’, aldus de verklaring van de politie. Tussen juli en september werden er 34 incidenten geregistreerd. In 2014 lag dat aantal op vijftien.

Doordat politie meer werk om handen heeft, staat Stadstoezicht er vaker alleen voor. ,,Voor de inspecteurs die ’s nachts dienst doen is het veiligheidsgevoel verslechterd door het gedrag van het publiek en omdat er geen directe back-up meer is vanuit het Horeca Interventieteam.’’

Hart van Alkmaar, bewonersvereniging, ontwikkelde een telefonische klachtenlijn toen het nieuwe beleid van start ging. In de evaluatieperiode kwamen er 29 klachten binnen.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.