Berkenwantsen vergallen kampeervakantie

Internetredactie
WAGENINGEN

Er zijn dit jaar extreem veel berkenwantsen. De overlast veroorzakende beestjes zijn ook veel vroeger dan andere jaren, want gewoonlijk duiken de insecten pas in de herfst op.

Berkenwantsen verspreiden een vieze lucht en kunnen daardoor een vakantie in caravan of tent vergallen. De diertjes zijn niet gevaarlijk voor de gezondheid.

Dat meldt de Natuurkalender. Nadat sommige gemeenten aan de bel trokken vanwege ernstige overlast door de wantsen, is onderzoek gedaan. Daaruit is gebleken dat er in het hele land in de buurt van berkenbomen zeer veel wantsen zitten. De zachte winter en het warme voorjaar zijn de oorzaak van de grote aantallen die veel vroeger dan normaal actief zijn.

Berkenwantsen leven op berken en rododendrons. Ze zwermen in wolken uit en kruipen met honderden tegelijk huizen en tenten binnen. De beestjes lijken veel op jonge teken, wat voor paniek kan zorgen, zeggen biologen van de Natuurkalender. Belangrijkste probleem is echter dat de wantsen een hele vieze lucht verspreiden. Op sommige campings zijn vakantiegangers vertrokken wegens de overlast, aldus de Natuurkalender.

Tegen de berkenwantsen is niet veel anders te doen dan stofzuigen. De overlast houdt nog een aantal weken aan.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.