Rijksvastgoed gaat niet in de uitverkoop

Rijksvastgoed gaat niet in de uitverkoop
Hembrugterrein in Zaanstad.
© Foto Roel van Leeuwen
Amsterdam

Projectontwikkelaars die de Bijlmerbajes willen omtoveren in een aantrekkelijke buurt met minimaal duizend woningen moeten zeker zestig miljoen euro betalen. Voor minder zal de dikke sleutelbos niet van eigenaar veranderen.

De roemruchte gevangenis maakt deel uit van het overtollige vastgoed waar het Rijk vanaf wil. Het Rijksvastgoedbedrijf verkocht vorig jaar zestig gebouwen en complexen, waaronder zes voormalige rechtbanken, drie kazernes, twee havens en twee penitentiaire inrichtingen.

Aangevuld met ruim 150 grondtransacties leverde dit de staatskas een bedrag van 113 miljoen euro op. De verhuur en pacht van gronden en opstallen was goed voor 133 miljoen euro.

De komende jaren verwacht het Rijksvastgoedbedrijf nog meer overtollig vastgoed te verkopen. De Bijlmerbajes - nu nog in gebruik als asielzoekerscentrum - mag begin volgend jaar van eigenaar wisselen. Het complex hoeft niet behouden te blijven. De partij met de beste combinatie van plankwaliteit én het hoogste bod kan aan de slag met het zes torens tellende comlex.

Verder komt het voormalig vliegveld bij Katwijk beschikbaar voor woningbouw. Hier kunnen op termijn vijfduizend woningen worden gebouwd. En op een bouwrijp perceel grond op het eiland Oostenburg in Amsterdam is plaats voor zo’n vierhonderd woningen. Ook de koepelgevangenis in Haarlem staat te koop. Deze maand besluit het Haarlemse gemeentebestuur of zij het complex voor 6,4 miljoen euro aankoopt. Zoniet dan komt het op de markt.

Monumenten

Ook voor voormalig Defensieterrein Hembrug in Zaanstad wordt een marktpartij gezocht. De afgelopen jaren werd de bodem gesaneerd, werden gebouwen wind- en waterdicht gemaakt en werd er glasvezel aangelegd. Het terrein is uitgegroeid tot een creatieve broedplaats en telt 120 gebouwen en 59 monumenten.

Maar niet alleen projectontwikkelaars komen aan hun trekken. Het Rijk verkoopt de komende jaren immers ook (gefaseerd)enkele tientallen defensiewoningen op Curaçao en Aruba.

Het is overigens niet zo dat het overtollige vastgoed voor een zacht prijsje van de hand wordt gedaan, stelt Frank Wassenaar van het Rijksvastgoedbedrijf. ,,De verkoop geschiedt op basis van taxaties. Sterker nog, het Rijk mag niet onder de marktprijs verkopen. We willen natuurlijk een zo hoog mogelijk bedrag voor onze belastingbetalers.’’

,,Daarnaast is het oneerlijk als wij bijvoorbeeld kantoorpanden voor een appel en een ei wegdoen terwijl er elders in de gemeente een andere vastgoedeigenaar is die ook een kantoorpand in de verkoop heeft.’’

Lees hier de digitale editieVolg ons