Kermis in Hippolytushoef gaat niet door vanwege conflict om botswagenbaan

Martijn Gijsbertsen
Hippolytushoef

De kermis in Hippolytushoef, die dinsdag zou worden opgebouwd en vanaf donderdag zou moeten draaien, gaat niet door.

Exploitanten verklaren zich volgens de Stichting Behoud Nederlandse Kermissen uit Oude Niedorp solidair met de uitbater van de botswagenbaan, de firma Jonker-Blokker uit Hippolytushoef.

Brandveiligheid

Die mag haar attractie van burgemeester Jaap Nawijn van Hollands Kroon niet op de vertrouwde plek aan het Kerkplein plaatsen vanwege de brandveiligheid.

Diverse (winkel)panden bevinden zich volgens de gemeente te dicht bij de botswagenbaan. Bovendien kunnen hulpdiensten aan een kant niet goed langs de attractie.

Bestuursrechter

De exploitant bestrijdt dat en vocht de beslissing van Nawijn maandagmiddag aan via een spoedprocedure bij de Alkmaarse bestuursrechter, maar haalde bakzeil.

Traditie

,,Daarmee wordt een traditie ’vermoord’, die sinds 1895 bestaat’’, verwoordde bestuurslid Piet van den Berg naderhand namens de Stichting Behoud Nederlandse Kermissen.

,,Als de hoofdattractie er tussenuit valt, zien andere exploitanten het ook niet zitten om te komen. Dat is de keuze van burgemeester Nawijn. Wij gaan er vanuit dat zij nu ook niet komen opdagen.’’

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.