Thema van deze week: huidallergie

Een allergische reactie is goed testbaar met plakkers.© Centrum Oosterwal

nhd Administrator
Alkmaar

Waarom heb je ’s winters meer last van huidallergie?In de winter is de huid veel droger en kan hij zich slechter wapenen tegen de boze buitenwereld. Dit geldt tevens voor alle uitdrogende momenten, zoals veel watercontact en veel wassen met zeep. In de winter staat de verwarming hoger en daardoor is de luchtvochtigheid in huis lager. De huid droogt dan nog verder uit. Ook als het buiten koud is wordt dit fenomeen versterkt. Tegen een droge huid kun je alleen maar veel smeren. Ook kun je ervoor zorgen dat de huid minder uitdroogt door bijvoorbeeld doucheolie te gebruiken of zeepvrije wasgel in plaats van shampoo of andere uitdrogende zepen. Helaas kan de vetheid van de huid niet veranderd worden door bepaalde dingen te drinken of te eten. De goede ondersteuning van de huid, zoals hierboven beschreven, blijft essentieel. Bij veel mensen is er sprake van een aanleg voor eczeem. Dit zijn de mensen bij wie in de familie aandoeningen als astma, bronchitis, hooikoorts of eczeem voorkomen. Deze mensen kunnen vaak niet goed tegen wol, omdat dit irritatie geeft.

Onze huid beschermt ons tegen invloeden van buitenaf en zorgt er ook voor dat de inwendige organen in goede conditie blijven. Ons menselijk afweersysteem is dus 24 uur per dag voor ons aan het werk. Als het afweersysteem extra gaat reageren op bepaalde stoffen van buitenaf of op stoffen die je binnenkrijgt, dan kunnen we dit een allergie noemen. Er is niet altijd sprake van een allergie bij dit soort reacties. Ook kan een intolerantie aanwezig zijn.

Een allergische reactie is goed testbaar met plakkers. Deze worden op je rug geplakt, waarbij onderzocht wordt op welke stoffen je allergisch reageert. Veel voorkomende allergieën zijn er voor metalen, diverse conserveermiddelen en kleurstoffen. Het mijden van deze stoffen is dan de enige goede behandeling. Mensen die een huidallergie hebben, kunnen op de plaats van het contact roodheid, schilfering en blaasjes ontwikkelen die sterk jeuken. Er zijn verschillende manieren om dit te bestrijden. In ernstige gevallen kan ook gekozen worden voor tabletten.

1. Ik heb een allergie voor warmte en kou. Daarvoor gebruik ik Tavegil, maar dat werkt niet voldoende. Is er iets anders wat ik kan doen om deze vreselijke jeuk en blaren te voorkomen?

Je kunt naast het hebben van een allergie voor bepaalde stoffen ook reageren op verschillende temperaturen en bijvoorbeeld op trilling of op druk. Tavegil is een zogenaamd antihistaminicum, dat veel voor allergieën gebruikt wordt. Tavegil is een van de mogelijkheden binnen de zogenaamde antihistaminica. Er zijn nog veel andere tabletten die tot deze groep behoren. Vaak is het zoeken naar welke pil en in welke dosering voor jou specifiek het beste resultaat geeft.

2. Waarom heb je ’s winters meer last van huidallergie? Ik ben allergisch voor bananen, citrusvruchten, pijnboompitten, bruine pleisters, peper, maar vooral noten. Ik kan beslist niet tegen wol. Draag vooral katoenen kleding. Ik heb ook een droge huid, dus moet veel smeren. In de zomer heb ik minder last.

In de winter is de huid veel droger en kan hij zich slechter wapenen tegen de boze buitenwereld. Dit geldt tevens voor alle uitdrogende momenten, zoals veel watercontact en veel wassen met zeep. In de winter staat de verwarming hoger en daardoor is de luchtvochtigheid in huis lager. De huid droogt dan nog verder uit. Ook als het buiten koud is, wordt dit fenomeen versterkt. Tegen een droge huid kun je alleen maar veel smeren. Ook kun je ervoor zorgen dat de huid minder uitdroogt door bijvoorbeeld doucheolie te gebruiken of zeepvrije wasgel in plaats van shampoo of andere uitdrogende zepen. Helaas kan de vetheid van de huid niet veranderd worden door bepaalde dingen te drinken of te eten. De goede ondersteuning van de huid, zoals hierboven beschreven, blijft essentieel. Bij veel mensen is er sprake van een aanleg voor eczeem. Dit zijn de mensen bij wie in de familie aandoeningen als astma, bronchitis, hooikoorts of eczeem voorkomen. Deze mensen kunnen vaak niet goed tegen wol, omdat dit irritatie geeft.

3. Ik kom al dertig jaar bij de schoonheidsspecialist. Maar sinds een half jaar kan ik veel crème niet meer gebruiken. Mijn hals begint eerst te jeuken, daarna mijn gezicht. Ik vind het heel jammer als ik hiermee moet stoppen. Wat kan ik hier aan doen, wat is uw advies? Ik kom al dertig jaar bij dezelfde schoonheidsspecialist.

Veel mensen denken dat met name het gebruik van nieuwe middelen een allergie uitlokt. Dit is echter niet het geval. Vooral de stoffen die je langdurig gebruikt, kunnen op den duur een allergie uitlokken. Vaak zijn er dan voldoende alternatieven aanwezig. Wel is het van belang goed allergieonderzoek te doen om te kijken op welke stoffen je reageert.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.