Twee doden bij ongeluk op boorplatform, Alphenaar gewond

Wim Wegman
DEN HELDER

Twee mensen zijn vrijdag om het leven gekomen door een ongeluk op een gasboorplatform in de Noordzee. Een derde persoon is per helikopter overgebracht naar de vliegbasis Leeuwarden en van daaruit met een ambulance naar het Medisch Centrum Leeuwarden gebracht. Hij raakte lichtgewond.

De twee doden zijn een 36-jarige man uit Capelle aan den IJssel en een 47-jarige Rotterdammer. De gewonde is 48 jaar oud en komt uit Alphen aan den Rijn.

Het ongeluk gebeurde tijdens het testen van een gaskoeler op mogelijke lekkages. Een slang schoot daarbij los. Onderzoek moet duidelijk maken hoe dat kon gebeuren. Volgens eigenaar GdF Suez was er geen explosie. De Franse energiemaatschappij voegt eraan toe dat het platform niet aan het produceren was op het moment van het ongeluk.

Op het platform waren nog 78 mensen aanwezig toen het ongeluk gebeurde. Zij kunnen naar de vaste wal worden gebracht als ze aangeven dat ze dat willen. Zeker vijf mensen hebben gebruik gemaakt van die mogelijkheid.

Het ongeluk gebeurde op boorplatform L5FA1. Dat ligt op 100 kilometer ten noorden van Den Helder, buiten de territoriale wateren maar in de economische zone (EEZ) van Nederland.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.