Keuze: ’stevig’ of ’licht en soepel’


Erik van der Schaaf: ,,Als ik Asics draag voelt het voor mij alsof ik klompen aan mijn voeten heb.’’

Erik van der Schaaf: ,,Als ik Asics draag voelt het voor mij alsof ik klompen aan mijn voeten heb.’’ © Ronald Goedheer

Sam van der Loo

Erik van der Schaaf: Volleybalschoenen hebben een prachtig uiterlijk. Maar er zitten ook enorm veel technologieën in verscholen, die nog altijd verbeterd worden. Zelf speel ik al jarenlang op hetzelfde merk: schoenen van Mizuno.

Jaarlijks verslijt ik twee paar schoenen. Ik draag ze om en om. Omdat ik drie keer per week train en daarnaast natuurlijk ook nog een wedstrijd speel, heb ik aan één paar niet genoeg. Volgend seizoen heb ik waarschijnlijk zelfs drie paar nodig. Ik stap namelijk waarschijnlijk over naar eredivisionist Orion. De club uit Doetinchem draait bovenin mee en daar zal ik nog vaker trainen dan ik bij Zaanstad al doe.

De schoenen die ik nu heb, heb ik gekregen van de club. Althans, via de sponsor van de club: Banne Sports. Aan het begin van elk seizoen is er voor de hele selectie een ’pasavond’, waarop iedereen zijn schoenen kan uitkiezen. Ik ben zo gehecht aan de schoenen die ik draag, dat ik die avonden bij wijze van spreken aan me voorbij kan laten gaan. Dit seizoen heb ik mijn schoenen niet eens gepast, maar gewoon mijn voorkeur en maat doorgegeven.

Ik ben een groot fan van Mizuno vanwege de soepelheid. Zelf vind ik dat lekker, een ander vindt het vreselijk. Ik ben vrij immuun voor blessures en dus kan ik de wendbaarheid wel hebben. Iemand die wel blessuregevoelig is, kan beter voor schoenen van bijvoorbeeld Asics kiezen. Die schoenen zijn steviger, maar ook zwaarder. Als ik Asics draag voelt het voor mij alsof ik klompen aan mijn voeten heb.

Volleybalschoenen hebben dikke zolen met genoeg demping erin om je knieën te beschermen bij het landen. Naarmate het seizoen vordert verdwijnt de demping. Dit voel je dan ook echt in je knieën. Het is daarom belangrijk dat je op tijd je schoenen vervangt.

Schoenen met te weinig demping kunnen de vele sprongen niet meer aan. Je knieën kunnen natuurlijk wel tegen een klap, maar als dat constant aanhoudt loop je sneller tegen een blessure aan.

Ik heb het nog altijd heel erg naar mijn zin bij Zaanstad, maar de kans die Orion mij biedt is natuurlijk geweldig. Vorig jaar had ik ook contact met die club. Mede vanwege mijn studie heb ik er toen van afgezien. Maar nu ik die studie bijna heb afgerond, houdt niets me meer tegen om de stap naar de eredivisie te maken.

Ik train al wekelijks mee in Doetinchem. Ook bij Orion krijgen de spelers hun schoenen via de club. Het is me al opgevallen dat er verschillende merken schoenen worden gedragen. Het huwelijk tussen Mizuno en mij blijft dus waarschijnlijk nog wel wat jaren voortbestaan.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen