Bedenkers van de ’Brazilectro’ zijn na lange tijd weer terug

Sanne den Adel
Zaandam

Zuco 103 is terug. Na vier jaar radiostilte kwamen de bedenkers van de ’Brazilectro’ in 2015 al met een ’best of’-album, 2016 wordt het jaar van de comeback met de release van een nieuw album in februari. Van dat album speelde de band - die over de hele wereld speelde - afgelopen zaterdag een voorproefje in Podium De Flux in Zaandam.

Het werd een opzwepende show vol nieuwe nummers en enkele oude bekenden. Muziek met invloeden van onder meer samba, jazz en drum ’n’ bass en de altijd herkenbare, mysterieuze stem van zangeres Lílian Vieira die de mix van stijlen doet samensmelten tot het echte Zuco 103 geluid. De Flux heeft na de verbouwing van afgelopen september flink aan charme gewonnen. Nieuwe inrichting, veel jonge vrijwilligers en een frisse, goed doorgevoerde huisstijl zorgen voor een professionelere uitstraling. De sfeer is deze avond opvallend intiem, niet in het minst dankzij frontvrouw Vieira die het publiek regelmatig bij de show betrekt.

Het optreden begint tijdens het staartje van de nieuwjaarsborrel van Fluxus die eerder op de avond plaatsvond. De zaal is aanvankelijk wat rumoerig. Vieira trekt zich er weinig van aan en doet gezellig mee, „Ben jij Agnes?” vraagt ze tussen twee nummers door aan een dame in het publiek. Toch niet. „Mijn ogen worden slechter,” excuseert ze zich. Het is tenslotte ruim vijftien jaar geleden dat de band doorbrak. Dat is ook aan het publiek te zien: vrijwel niemand is onder de dertig. Wanneer drummer Stefan Kruger een pittig drum ’n’ bass-ritme inzet, spreekt Vieira het publiek daar indirect op aan. „Jullie weten toch nog wel hoe je daarop moet dansen?” vraagt ze, terwijl ze het vol overgave voordoet op het podium.

„Gaan we nog klagen? Nee!”, spreekt Vieira het publiek vervolgens semi-streng toe wanneer ze het nummer ’In Your Soul’ inzet. De nummers zijn zomers, vrolijk en opzwepend als altijd. Tegelijkertijd schemert er door de nieuwe muziek een bepaalde ernst of rauwheid. Een duister drumritme en dan weer een onheilspellend gitaardeuntje geven bepaalde nummers een extra laag zonder aan vrolijkheid in te boeten. Want het geluk is nooit ver weg met de immens brede glimlach van frontvrouw Vieira. Tegen het eind van de avond staat de hele zaal toch op zijn minst mee te deinen op de nummers van Zuco 103. De bandleden zijn terug en hebben er zin in. „Wij zijn Zuco 103, na een hele tijd. Leuk om jullie weer te zien lieve vrienden”, zegt Vieira wanneer ze het laatste nummer inzet. Na een overtuigend ’we want more’, sluiten ze de avond passend af met een van hun grootste hits uit 2002: ’Treasuse”. „Can’t take anything away from me, I will never loose my melody.” En zo is het.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.