Pronken met paradepaardjes in Hoorn

Gerda Nieborg poseert bij de witte Citroën van Bert van der Est. Foto Holland Media combinatie / Monique Bankras

Monique Bankras
hoorn

Vroeger was alles beter? Nou ja, in elk geval de auto’s als je het liefhebbers van oldtimers vraagt. Zondag konden zij hun hart ophalen bij het Hoorns Oldtimerspektakel. Ruim honderdtwintig auto’s sierden de straten van de binnenstad.

,,Kreeg ik een kwartje voor elke foto die gemaakt wordt, dan had ik een goede dag”, grapt Paul Oudeman uit Heerhugowaard. Achter zijn feloranje Ford Capri staat een aanhanger met daarop een Laverda motorfiets en minibike in dezelfde kleur. Een opvallende combinatie die veel aandacht trekt. De 4-jarige Thijmen Smit glundert als hij plaats mag nemen op het zadel van de minibike. Oudeman is daar op zijn beurt dan weer trots op. ,,Ik ben eigenlijk al gewend aan het bezit ervan. Zelf wilde ik de auto eerst alle dagen zien, nu staat-ie soms drie maanden in de schuur en kijk ik één keer. Mooi dat zoveel mensen ervan genieten.”

Veel autobezitters zitten op meegebrachte tuinstoelen bij hun paradepaardje. Hans Sollman uit Purmerend zit met zijn vrouw onder een parasol. Hij springt op als mensen komen vragen om informatie en wil het liefste dat iedere voorbijganger in zijn Peugeot kampeerbusje stapt. ,,Ik ben er trots op dat ik zo’n oud ding heb. Je bent niet hetzelfde als al die mensen in een Golf. Ik vind het leuk als het kinderen interesseert, want die moeten de auto’s van hun opa’s overnemen.”

Te duur

Gerda Nieborg uit Wervershoof stapt in een witte Citroën. ,,Ik vind oldtimers verschrikkelijk mooi. Als je tegenwoordig drie auto’s van drie merken ziet, zie je amper verschil. Oldtimers zijn voor mij helaas te duur.” Ze legt haar voet op het spatbord als ze op de foto gaat. ,,Niet doen!”, waarschuwt eigenaar Bert van der Est uit Alkmaar die weinig zin heeft in schade aan het kostbare onderdeel. Hij vindt de oldtimershow ontzettend gezellig en vertelt honderduit. ,,Ik leg altijd bloemen op de auto, omdat ik vind dat het erbij hoort. Veel mensen denken daarom dat het een trouwauto is.”

De oldtimers vertrekken in een optocht over de Gedempte Turfhaven. Langs de kant zitten en staan mensen te genieten. Het moment voor veel automobilisten om te laten horen hoe de claxon klinkt en even extra veel gas te geven. Elke wagen die de finishvlag passeert, wordt becommentarieerd alsof het een modeshow is. Degene die achterin de rij van ruim honderd auto’s staan, hebben het ongetwijfeld warm. Tja, airco hadden ze vroeger nog niet, al lijkt helemaal niemand zich daar druk om te maken.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen