’Bezorging post flink onder de maat’

bezoeker845 bezoeker845

De postbezorging van PostNL en Sandd laat veel te wensen over. Ruim een kwart (27,5 procent) van de mensen moppert over PostNL en bijna 6,5 procent over Sand. Dat leert een enquête onder 2500 deelnemers aan het Ombudspanel van deze krant.

PostNL vindt het hoge percentage ’heel spijtig’ en belooft beterschap. Dat geldt ook voor Sandd.

Op internetsites staan duizenden klachten over verkeerde of te late bezorging van privépost (brieven, ansichten), bankafschriften, belastingpost en tijdschriften. Soms komt post helemaal niet aan. Ook bij de ombudsredactie van deze krant wordt van tijd tot tijd geklaagd.

Reden om via een enquête uit te vinden hoeveel mensen ontevreden zijn over de twee grootste bezorgbedrijven, PostNL en Sandd. Zij bestellen het leeuwendeel van de jaarlijks ruim 4,2 miljard persoonlijk geadresseerde poststukken. De kleine lokale bedrijven zijn buiten beschouwing gelaten, evenals pakketbezorging, een andere markt.

Klachtafhandeling

Rond de 34 procent van de 1700 respondenten in de enquête heeft klachten over PostNL of Sandd. Over PostNL wordt vaker geklaagd. Logisch, die heeft 81 procent van de markt in handen.

Opvallend in de uitkomsten is dat 69 procent ontevreden is over de klachtafhandeling van ’Tante Pos’. Dat is beduidend hoger dan het getal van 44 procent dat PostNL intern heeft gemeten. ,,Het cijfer is wel erg hoog’’, reageert persvoorlichter Hanne Kluck.

,,Voor ons is het in elk geval aanleiding om nóg beter ons best te doen.’’ Ze vertelt dat de postgigant met tal van projecten bezig is om de klanttevredenheid te optimaliseren. Door persoonlijk contact hoopt het bedrijf de klanttevredenenheid te verbeteren.

Ook Sandd neemt de enquêteresultaten ’zeer serieus’. ,,Dit stelt ons in staat nóg gerichter aan kwaliteitsverbetering te werken’’, zegt woordvoerster Mariska Struik, ,,onder het motto dat elke klacht er één te veel is.’’

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.