Belbus groeit op alle fronten fors

Mike Deutekomm.deutekom@hollandmediacombinatie.nl
Winkel

Het gaat goed met de Belbus. Belbusvereniging Noordkop heeft het afgelopen jaar het ledenaantal met bijna dertien procent zien toenemen. Ook de andere cijfers over 2015 zien er positief uit, laat secretaris Niek Snip weten.

,,We verwachten dat we binnen de komende twee of drie weken onze vijftigduizendste passagier mogen verwelkomen’’, meldt hij trots. Sinds de eerste rit, eind november 2012, is de Belbus Noordkop flink gegroeid. ,,En dat doen we nog steeds. Uit de cijfers over 2015 blijkt dat ons ledenaantal is toegenomen tot 1222. Dat waren er in januari vorig jaar nog 1085.’’

Snip ziet dat er weinig mensen zich afmelden als lid. ,,Meer dan negentig procent van de uitschrijvingen komt doordat mensen zijn overleden of zijn verhuisd naar een andere gemeente. Een enkeling schrijft zich uit omdat hij of zij geen gebruik meer maakt van de Belbus.’’

Efficiënter

De ledenstijging is voor de vereniging geen reden om achterover te leunen.

,,We gaan weer een wervingscampagne starten om meer vrijwillige chauffeurs binnen te halen. Vorig jaar steeg het aantal chauffeurs tot zeventig, waarmee we nu wekelijks meer dan vierhonderd personen vervoeren. Het aantal ritten steeg, mede dankzij het constant gebleven wagenpark en de toename van het aantal inzetbare chauffeurs met 4,1 procent. Dit omdat de voertuigen efficiënter konden worden ingezet. Ook de gemiddelde bezettingsgraad per rit is toegenomen van 0,54 in 2013 tot 0,63 in 2015. Met de zes voertuigen zijn vorig jaar 420.478 kilometers afgelegd. Onze chauffeurs kregen daarbij elf bekeuringen en er zijn veertien blikschade gevallen gemeld, die allen weer te herstellen waren. Alles bij elkaar een groot compliment voor onze chauffeurs”, zegt Snip.

Wekelijks krijgt hij nog lidmaatschapsverzoeken uit andere gemeenten dan Hollands Kroon, vooral uit Schagen. Die gemeente overweegt zelf een Belbus op te richten.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.