Circusondernemers woedend op Dijksma

Internetredactie
APELDOORN

De Vereniging Nederlandse Circus Ondernemingen (VNCO) is woedend op staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken. Dijksma maakte zaterdagochtend bekend het gebruik van wilde dieren in het circus per 15 september 2015 te verbieden.

Volgens haar tasten het vele gereis, de beperkte beschikbare ruimte en het soms aan de ketting leggen het welzijn van wilde dieren aan.

Woordvoerder Adri Lammers van VNCO vindt dat onzin: „Er zijn veel onderzoeken die het tegendeel bewijzen. Dieren ondervinden weinig stress tijdens het reizen. We hebben afgesproken dat we in gesprek zouden gaan over wetenschappelijke feiten en bewijzen. De staatssecretaris reageert nu oppervlakkig op basis van platitudes en emoties.”

De VNCO zou vrijdag met Dijksma om de tafel gaan maar zij verzette dat gesprek naar komende maandag: „Dijksma communiceert nu met ons via de media. Dat vind ik een laffe streek.”

Volgens Lammers leidt het verbod tot een enorme financiële strop: „Het gaat in tijdens een van de drukste periodes, halverwege september. Dat is midden in het reisseizoen en na kerst het hoogtepunt van het jaar.”

Ook worden circusondernemers volgens Lammers getroffen omdat ze langlopende contracten hebben met dierverzorgers: „De meeste circussen hebben helemaal geen wilde dieren, die huren ze in met een verzorger en trainer. Die contracten moeten halverwege het jaar worden ontbonden of worden doorbetaald, zonder dat daar inkomsten tegenover staan.”

De Dierenbescherming laat via Twitter weten het nieuws over het verbod „fantastisch” te vinden. Kamerlid Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren twittert „Goed teken; omslag in denken over diergebruik”.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.