’Twitter het maar: Mijn ambtenaren liegen niet’

Rob Swart
Zaanstad

,,Mijn ambtenaren liegen niet.’’ Met die woorden gaf de nieuwe gemeentesecretaris van Zaanstad Jan van Ginkel zijn kennismaking met de gemeenteraad donderdag een stevige lading.

Van Ginkel vroeg de raadsleden die ene zin te twitteren. Ambtenaren liegen niet. Waarop Aart Molenaar (DZ) Van Ginkel vroeg of hij dan wel mag liegen. Molenaar is namelijk van mening dat ambtenaren en bestuurders wel met regelmaat een loopje met de waarheid nemen.

De entree van de nieuwe hoogste ambtenaar van Zaanstad was meer dan een formaliteit. Hij liet het niet bij algemeenheden over gezin, hobby’s en zijn loopbaan. Van Ginkel vatte de koe bij de horens en begon meteen over de omgangsvormen in de raad. ,,Als ik u drie keer niks vind, dan zeg ik dat niet tegen anderen, dan zeg ik dat tegen u’’, zei hij.

En dat verwacht hij ook van ambtenaren en bestuurders. Wie zich publiekelijk kwetsend uitlaat over een ander, kan een uitnodiging verwachten om daar met de gemeentesecretaris over te komen praten. Wie iets te mopperen heeft, komt naar hem en hangt de vuile was niet buiten.

Hij wil ook dat de raad - 39 individuen en twaalf partijen - zich als gemeenteraad als eenheid presenteert. Dat betekent voor hem dat besluiten van een meerderheid door de hele raad worden uitgedragen en gesteund.

Van Ginkel is afkomstig uit Waddinxveen, waar hij ook blijft wonen. Hij zei dat elke gemeentesecretaris hoort te wonen in de gemeente waar hij werkt, maar hij plaatst zichzelf in een uitzonderingspositie. ,,Dat komt omdat ik hier de baas ben, maar thuis niet.’’

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.