Xenofobie

Fokke Zaagsma

Terwijl in Durban duizenden mensen demonstreerden tegen geweld tegen buitenlanders, werden in Johannesburg weer winkels van Somaliërs en Bangladeshi geplunderd. Buitenlanders in Zuid-Afrika zijn bang en slaan op de vlucht.

Zwarte Zuid-Afrikanen roepen dat hun banen worden ingepikt door immigranten, en nemen het recht in eigen hand, onder de leus 'rot op naar je eigen land'.

Het weerzinwekkende xenofobische geweld is het zoveelste teken dat het land bezig is aan een vrije val in een bodemloos ravijn. Veertig jaar lang ging Zuid-Afrika gebukt onder het onrechtvaardige juk van apartheid. De afgelopen twintig jaar, in 'vrijheid' en democratie, onder het juk van corruptie en onkunde.

De onkunde manifesteert zich erin dat alles wat een regering hoort te regelen - onderwijs, gezondheidszorg, infrastructuur, openbare veiligheid - met een rotgang slechter wordt.

De corruptie is zichtbaar in de groeiende welvaartskloof; in de enorme auto's van officials tegenover de uitdijende krottenwijken, in de miljoenenverbouwing aan het huis van de president tegenover het schrijnende tekort aan schoolboeken in scholen zonder dak of wc.

De politie belooft hard op te treden tegen het xenofobische geweld. Maar het enige dat echt zou helpen, is als de corrupte en onbekwame ANC-regering naar huis wordt gestuurd.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.