Weg bij Grootebroek komt meters naar boven

Een stomverbaasde wandelaar neemt een kijkje op de omhoog gedrukte Voetakkers.

Een stomverbaasde wandelaar neemt een kijkje op de omhoog gedrukte Voetakkers.© Foto: Henk de Weerd

Martin Menger
Grootebroek

Opnieuw een forse tegenslag bij de aanleg van de Westfrisiaweg: door beweging in de ondergrond is het splinternieuwe asfalt bij het geplande viaduct bij de Voetakkers plots meters omhoog gedrukt.

Nadat de politie de verontrustende ’grondbeweging’ had ontdekt, zijn zaterdagochtend vroeg meteen maatregelen genomen.

Verkeersregelaars houden op de Voetakkers fietsers tegen en de toegang via de rotonde in de bocht van de Provincialeweg is afgezet. Het is niet duidelijk welke maatregelen wegenbouwer Heijmans zal gaan nemen om deze schade te herstellen.

Aan weerskanten van de Voetakkers zijn de laatste maanden imposante hoge bergen grond neergelegd. Dat vormt meteen het toekomstige viaduct voor het tracé van de Westfrisiaweg.

Waar Heijmans al eerder last had van de slappe ondergrond is dat nu hier ook het geval. De enorme landmassa’s aan weerskanten van de onderdoorgang hebben de tussenliggende ondergrond gewoon omhoog gedrukt.

Aangezien het wegdek minstens tweeënhalve meter omhoog is gekomen, moet dat met enorme krachten gepaard zijn gegaan. In ieder geval zullen de scholieren uit de omgeving Venhuizen een andere route richting Martinus College moeten kiezen.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen