Vergelijkingssite voor private lease

Ed Brouwer

De markt voor privé leaseauto's is misschien een stuk transparanter geworden. De nieuwe vergelijkingswebsite www.privateleasecheck.nl zet als eerste voor geïnteresseerde consumenten de voorwaarden van alle aanbieders op een rijtje. En vergelijkt de tarieven van de door particulieren meest geleasede auto's op een eenduidige manier.

Volgens initiatiefnemer Ronald Bloemhoff neemt het privé leasen van een auto door particulieren voor een periode van 2 of 3 jaar een grote vlucht in Nederland. In plaats van het aanschaffen van een nieuwe auto zouden steeds meer berijders kiezen voor alleen het gebruik in plaats van het bezit van de auto. In de VS vindt al ruim 25% van de auto's op deze manier een berijder. Nederland kent dit fenomeen sinds een paar jaar en inmiddels geven de automobielmerken, -leasebedrijven en -importeurs na een schoorvoetende start vol gas op deze nieuwe manier van rijden.

Voor veel particuliere autobezitters is het leasen van een auto onbekend terrein. ,,Momenteel zien veel mensen door de bomen het bos niet meer", vertelt Bloemhoff. Steeds meer aanbieders maken reclame op tv en radio. De aanbiedingen zijn echter heel divers en niet altijd even begrijpelijk van inhoud. Een goed vergelijk maken is, ondanks de uitvoerige informatie op internet, voor de meeste bestuurders een moeizaam en tijdrovend karwei. De voorwaarden van aanbieders kunnen sterk verschillen. Het uitrustingsniveau van de auto en de verschillende bestanddelen van de tariefstructuur (zoals looptijd en verzekeringen) bepalen uiteindelijk de kosten maar ook de eventuele risico's voor berijders.

Zorgeloos

"Privé lease biedt het voordeel van zorgeloos autorijden. Mits de berijder de juiste keuzes maakt", aldus Bloemhoff. Voor een vast bedrag per maand kun je een nieuwe auto rijden zonder je druk te hoeven maken over onverwachte uitgaven voor onderhoud en reparaties. Ook heb je als huurder geen zorgen over de daling van de waarde van de auto. In veel gevallen zijn de juiste verzekeringen en de wegenbelasting inbegrepen. De brandstof moet nagenoeg altijd nog apart betaald worden. Het geld dat voorheen werd gebruikt voor de aanschaf van de auto blijft in de knip of kan op een andere manier besteed worden.

Nadelen

In dat laatste aspect schuilt ook direct het mogelijke gevaar. Op www.privateleasecheck.nl worden toekomstige huurders daarom ook geïnformeerd over de mogelijke nadelen van private lease. ,,Onwetendheid kan leiden tot praktische en financiële problemen", meent Ronald Bloemhoff. ,,Staat het tarief werkelijk wel vast gedurende de looptijd? Hoe zit het met schades? Wat als ik het contract voortijdig moet beëindigen? Veel berijders stellen dergelijke vragen niet en gaan wel een langdurige financiële verplichting aan. Door een goed vergelijk kan de aanbieder en auto gekozen worden die het beste bij de berijder passen. Een bewuste keuze kan veel narigheid voorkomen.” Dit laatste blijkt vooral van belang voor mensen die een privé lease auto gaan rijden op een moment dat ze onvoldoende geld hebben om een nieuwe auto aan te schaffen.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.