Hoornse Marktplaats-oplichter bijna vrijuit

door Ron Ranzijn
Hoorn

Bijna was de Hoornse Marktplaats-oplichter Alex van I. (19) bij gebrek aan voldoende juridisch bewijs zijn straf ontlopen. Maar door zijn tegenstrijdige en ongeloofwaardige verhalen over zijn rol bij de gewraakte internet-transactie, achtte politierechter H. Stalenhoef directe betrokkenheid toch bewezen.

Een man in Den Haag deed in november aangifte. Hij had via Marktplaats voor 250 euro een Playstation gekocht en betaald, maar deze was niet geleverd. De politie constateerde dat de naam bij het opgegeven banknummer niet klopte. Het nummer stond op naam van Van I. in Hoorn. Die had het geld ook opgenomen.

Onderzoek

Onderzoek naar de telefoon en de computer die bij de oplichting gebruikt waren, had geen resultaten opgeleverd. Het stond dus niet vast of de rekeninghouder de dader was. Wellicht had hij slechts zijn banknummer beschikbaar gesteld.

Officier van justitie M. Kubbinga achtte dientengevolge de oplichting niet bewezen. Zij eiste wel wegens verduistering van het geld een werkstraf van 120 uur waarvan de helft voorwaardelijk. Rechter H. Stalenhoef wees erop, dat bij verduistering het geld in eerste instantie wel rechtmatig in bezit moest zijn geweest. Dat was hier niet het geval.

Witwassen

Het Openbaar Ministerie had wel witwassen van de 250 euro ten laste kunnen leggen. De leugenachtige verhalen die Van I. bij de politie had opgehangen, werden als bewijsmiddel tegen hem gebruikt. De oplichting werd bewezen verklaard en Van I. werd veroordeeld tot een werkstraf van 120 uur waarvan de helft voorwaardelijk en verplicht reclasseringscontact inclusief een gedragstraining.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen