Oorlogswandeling is superhit

Peter Schaapman, tourgids, tweede wereldoorlog Amsterdam Foto GPD/Bart Koetsier

Peter Schaapman, tourgids, tweede wereldoorlog Amsterdam Foto GPD/Bart Koetsier

Ron Amesz

De reiswebsite Tripadvisor heeft de stadswandelingen die Peter Schaapman organiseert langs belangrijke plekken uit de Tweede Wereldoorlog uitgeroepen tot de beste attractie van Amsterdam.

De gepensioneerde Schaapman (63) is er nog beduusd van. Hij heeft tot zijn eigen verbazing toeristische trekpleisters als het Anne Frankhuis (nummer 6) en het Van Gogh museum (13) achter zich gelaten.

Tripadvisor.com is een internationaal toonaangevende toeristensite die jaarlijks door miljoenen uit de hele wereld wordt bezocht. Wie op vakantie gaat, kan voor elke bestemming ter wereld lezen wat bezoekers vonden van hotels, restaurants en bezienswaardigheden.

Zo kunnen ook bezoekers aan Amsterdam attracties waarderen met maximaal vijf sterren. Schaapman haalde sinds mei, toen hij met de wandelingen begon, 62 enthousiaste reacties binnen. Daarbij werd zijn tour bijna steevast met vijf sterren bekroond.

'Highlight of our trip ' , schreef een bezoeker uit het Britse Bristol op 8 december. 'Nobody should miss this walk' , stelt een bezoeker uit Massachusetts. 'So glad we did it ... thanks Peter' , schrijft iemand uit Londen. 'The most interesting two hours we spend in Amsterdam' , aldus een andere Brit. En zo gaat het maar door.

De mensen die met Schaapman op pad gaan, zijn geïnteresseerd in de oorlogsjaren. Hij leidt ze langs de Hollandsche Schouwburg aan de Plantage Middenlaan waar de Jodentransporten begonnen. Stopt bij de plek voor het stadhuis waar Joodse weeskinderen samen werden gebracht om te worden weggevoerd. En verhaalt de historie bij het Anne Frankhuis en het Homomonument.

TranenBij koud weer vertelt hij in een twee uur durende wandeltocht hoe het toeging in het Amsterdam onder de Duitse bezetter. Bij mooi weer trekt hij wat meer tijd voor de tour uit. ,,Soms staan mensen echt met tranen in hun ogen, als ze horen wat hier allemaal gebeurd is'', zegt Schaapman. ,,Ikzelf trouwens ook. ''

Bijzonder was de tocht die hij gearmd met een 92-jarige Canadese veteraan liep. ,,Hij was door zijn vrouw bij me afgeleverd. Alsof ik met mijn oude vader aan de arm wandelde. '' Soms loopt hij ook met een schoolklas, zoals laatst met een groep scholieren uit Zwitserland. En onlangs nog trok hij met een groep Italiaanse pubers door de stad. Schaapman: ,,Maar meestal zijn het toch vooral vijftigplussers. ''

Schaapman heeft met Historywalks.eu een eigen site op internet. Geïnteresseerden kunnen zich via e-mail bij hem aanmelden en voor zeventien euro een kaartje kopen bij het Boathouse, een winkeltje op de hoek van de Leliegracht en de Prinsengracht. Daar, vlakbij het Anne Frankhuis, start ook zijn tour.

SlagveldenIn zijn werkzame leven was hij stagecoördinator bij de omroepen. Nu studeert Schaapman geschiedenis en is hij redacteur van het tijdschrift Terugblik '40-'45. Eerder organiseerde hij reizen naar historische slagvelden. Dat werd hem toch een beetje te ingewikkeld, het regelen van vervoer en hotels.

Schaapman kreeg als kind de oorlog met de paplepel ingegoten. Zijn vader moest gedwongen via de Arbeitseinsatz in Duitsland werken. Zijn moeder en zus brachten benauwde uren door in de schuilkelder in Enschede als per ongeluk weer eens geallieerde bommen op de stad vielen. De leukste leraar van de school had allerlei interessante verhalen over de oorlog. Zo groeide zijn interesse.

De mensen die hij rondleidt, kent hij vaak al uit voorafgaand e-mailverkeer. Zoals Diane, die met hem mee wil: ,,Weet dat dit onderwerp me bijzonder interesseert, omdat mijn schoonouders de holocaust hebben overleefd, terwijl de families van beiden door de nazi's zijn omgebracht. ''

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.