ZAP een waardige handbalkampioen

John van Woesik
Breezand

ZAP is gekroond tot kampioen van de tweede divisie. En dat mag een prestatie van formaat worden genoemd. In 22 wedstrijden verloor het handbalteam slechts drie wedstrijden en werd maar één keer gelijk gespeeld.

Eerzuchtig als de formatie van trainer Ronald van de Kamp is werd ook het slot van het succesjaar positief afgesloten. De Breezandse dames waren officieus al kampioen en bekroonden het seizoen met een overwinning op De Tukkers (27-23). En dus werden de bloemen uitgereikt, kreeg het team de medaille die hoort bij een titel omgehangen en werd er feest gevierd.

Tranen

,,Het was een seizoen met bloed, zweet en tranen”, vertelde een zichtbaar trotse voorzitter Matthé van Lierop na afloop. ,,We zijn na dertien jaar weer kampioen. Fantastisch.” Het kampioenschap werd vorige week in Den Helder al min of meer gevierd. Tijdens de reünie in de sporthal was er zaterdag een ongewenste gast aanwezig. De Tukkers maakten het ZAP lastig.

Het stond zelfs lange tijd op voorsprong. Na een 10-10 ruststand gingen de gasten uit Overijssel in de tweede helft rustig verder als stoorzender. Maaike Dalmaijer had een verklaring voor de dadendrang van De Tukkers. ,,We wisten al dat we kampioen waren”, zei de ervaren speelster die goed was voor zes treffers. ,,De focus was minder.’’

Beleving

,,Gelukkig ging het in de loop van de tweede helft beter. Met dank aan ons trouwe publiek kwam de beleving terug.” Één speelster viel in het bijzonder op. Riekie Singer boog in haar eentje de achterstand om en bracht het publiek in vervoering. Bij een 11-13 stand was zij zeven keer trefzeker en stond ZAP met 19-16 voor. Singer was met haar kiezelharde worpen een plaag voor de prima keepende Marlin Wissink.

De speelster uit Anna Paulowna is het hele jaar al goed op dreef en kroonde zich tot topschutter van haar ploeg. In de kampioenswedstrijd vond ze liefst twaalf keer het vijandelijke doel.

Parel

Een andere parel in de ploeg is keepster Janneke van Rijswijk. Hoewel ze net als haar teamgenoten even in de wedstrijd moest komen was ze met name in de tweede helft bijzonder goed op dreef.

Het zijn zekerheden waar ZAP het hele seizoen op kon bouwen. Omgeven door talenten uit de streek als Dille Alkemade, Fenna Kloosterman, Lynn Molenaar en Jody Kapiteijn maakten ZAP tot een moeilijk bespeelbare ploeg.

Het hechte collectief dat de beste ploeg bleek van de competitie. Voordat het feestgedruis los barste werd afscheid genomen van speelster Femke Dalmaijer en trainer Ronald van de Kamp. De oefenmeester sprak zijn handbalsters toe met wie hij twee intense jaren heeft beleefd. ,,Jullie konden zo nu en dan mijn bloed wel drinken”, begon hij. ,,Ik was soms niet de aller vrolijkste persoon richting jullie, maar dat heeft wel geleid dat we hier nu staan.

ZAP kan trots zijn dat er altijd zoveel publiek aanwezig is. Ik kijk terug op twee mooie jaren. Ik wil iedereen ontzettend bedanken. Ik hoop dat jullie het goed gaan doen in de eerste divisie.”

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen