Duurzaam succes Schiphol

Ton de Lange
Amsterdam

Schiphol behoort sinds deze week tot ’de wereldtop van groene luchthavens’. Dit omdat wordt voldaan aan de hoogst haalbare certificering (3+, ofwel niveau 4) van de zogeheten Airport Carbon Accreditation.

Dit initiatief ging in 2009 in Europa van start en is gericht op het terugdringen van de uitstoot van koolstofdioxide (CO2). Op 17 juni maakt de internationale raad van luchthavens (ACI) bekend wat de afgelopen vijf jaar is bereikt op het terrein van de CO2-reductie.

Duurzaamheid is weliswaar belangrijk voor het klimaat en het imago van een luchthaven, maar investeren in maatregelen moet wél ’economisch interessant’ zijn, benadrukt Schiphol-woordvoerder Jeroen Bos. ,,We zijn tenslotte een bedrijf.’’

Toenemend gebruik van LED-verlichting en de inzet van electrische bussen zijn enkele van de maatregelen. Daarnaast ook ’100% gerecycled asfalt’ voor wegen op de luchthaven. Het vervoer van personen moet vanaf eind dit jaar gebeuren ’door meer dan 100 volledig elektrische taxi’s’.

Na Londen, Parijs en Frankurt is ’Amsterdam’ – met vorig jaar ruim 52,5 miljoen reizigers – de drukste luchthaven in Europa.

Van de luchthavens die wereldwijd genoemde certificering hebben binnengehaald, is Amsterdam Airport Schiphol nu de grootste.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.