Koningspaar iets later in Noord-Holland

Klaar voor het koningspaar: teckel Kyno en Esther van der Kraats uit Wognum

Koning Willem-Alexander en koningin Maxima op de boot in Stavoren. foto ANP

1 / 2
Ron Amesz
enkhuizen

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben vrijdag iets langer gedaan over hun bezoek aan Friesland dan was gepland. Met een vertraging van bijna een half uur vertrok het koninklijk gezelschap aan boord van de veerboot m/s Friesland uit de haven van Stavoren naar Enkhuizen.

Daar begint vrijdagmiddag het kennismakingsbezoek aan Noord-Holland. In 3 uur tijd worden naast Enkhuizen ook Hoorn, Zaanstad en Haarlem bezocht.

Het koningspaar wil bij de provinciebezoeken zoveel mogelijk mensen de kans geven hen te zien. De provincies hebben daarom programma’s opgesteld waarin vooral veel zwaaimomenten zitten. Te voet of in een open auto of koets reizen koning en koningin in ijltempo door stad en land. „Dat is snel” en „is dit het nu?” zijn dan ook veel gehoorde opmerkingen nadat het gezelschap voorbij is gekomen.

Het bezoek trok vooral in de kleinere Friese plaatsen Akkrum en Joure veel publiek. Met belangstelling bekeek Willem-Alexander de lokale sporten mastklimmen en slingerapen. Dat laatste is de Akkrumse variant van slootje springen, maar dan hangend aan een touw dat voor deze gelegenheid boven een bak met water was opgehangen. Het bekende advocatenduo Henk en Willem Anker voorzag het koninklijk bliksembezoek van snedig commentaar.

Aan boord van de veerboot is meer tijd voor echte gesprekken. Daarvoor zijn uit beide provincies 50 mensen uitgenodigd voor een nadere kennismaking met het koningspaar.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen