Roodeschool

Karel Beckmans

Jawel, op ’stormy monday’ (stormachtige maandag met code oranje) vertrokken alle treinen in Roodeschool op tijd. Nog mooier, ze kwamen alle met minder dan drie minuten vertraging aan, en dat is goed voor honderd procent punctualiteit van de treinenloop. Alleen jammer dat het gros van de treinreizigers daar dit jaar al voor de 334e dag op rij niet hoefde te wezen.

Met de gisteren in gebruik genomen punctualiteitsmeter van Prorail kunnen we voortaan zien waar de treinen een dag eerder zo ongeveer op tijd hebben gereden.

De vaak over de hekel gehaalde spoorbeheerder gaat met de billen bloot. Hij laat zien hoe slecht het in feite met de punctualiteit op het spoor is gesteld. Want, als alleen in Roodeschool elke trein minder dan drie minuten vertraging heeft, wat zegt dat dan over de rest van het land. Veel!

In Alkmaar was diezelfde maandag een op de vier treinen meer dan drie minuten te laat en op station Schiphol gold dat zelfs voor een op de drie treinen. Elke treinreiziger die moet overstappen weet wat een paar minuten vertraging kunnen betekenen voor het missen van een aansluiting.

De punctualiteitsmeter van Prorail biedt duidelijke informatie voor beleidsmakers en budgetbeheerders. Dat is waar. De vraag blijft wanneer de reiziger daarvan iets gaat merken.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.