Worsteling door woud van distels

Redacteuren van het Noordhollands Dagblad verkennen hun omgeving graag te voet. Dit is aflevering 41. Als we na Halfweg over een hekje de Ringvaartdijk op willen lopen, komt een bewoonster uit haar huis. Het is schandalig, roept ze. Ik open mijn mond om uit te leggen dat hier een wandelpad loopt, maar daar gáát haar opmerking ook over. Het is bedoeld als waarschuwing, zo blijkt: dit stuk van het Noord-Hollandpad wordt volgens haar schandalig slecht bijgehouden.

Als we na Halfweg over een hekje de Ringvaartdijk op willen lopen, komt een bewoonster uit haar huis. Het is schandalig, roept ze. Ik open mijn mond om uit te leggen dat hier een wandelpad loopt, maar daar gáát haar opmerking ook over. Het is bedoeld als waarschuwing, zo blijkt: dit stuk van het Noord-Hollandpad wordt volgens haar schandalig slecht bijgehouden.

Zij blijkt geen woord teveel te hebben gezegd. Zelfs als we op haar advies proberen om het midden van de dijk te houden, is er eigenlijk geen doorkomen aan. Het pad is overwoekerd door hele wouden van distels. Voor iedereen die deze etappe gaat lopen: mijd dit stuk dijk, loop gewoon nog een stukje door over de Osdorperweg en neem de eerste weg naar rechts, de Raasdorperweg. Dan kom je precies aan het einde van deze schandvlek op de route uit.

De routemakers hebben na dit slechter dan slechte begin wel wat goed te maken. Maar dat doen ze ook. In Spaarnwoude zijn we de Groene As binnengelopen, de verzamelnaam van 26 grotere en kleinere natuurprojecten. Bij elkaar moeten ze de verbinding gaan vormen tussen Spaarnwoude en Amstelland. Het project loopt nu een dikke tien jaar en is daarmee in tijd gezien ruimschoots op de helft. Niet alleen in tijd, nemen we aan, maar ook in daadwerkelijke uitvoering. Want deze etappe Halfweg-Ouderkerk aan de Amstel is echt een Groene As en is dus leuk om te lopen.

Dat begint aan het eind van de Raasdorperweg. Een mooi, nieuw, breed fiets- en wandelpad waar het ontspannen lopen is en dat zowel links als rechts aardige doorkijkjes biedt. We duiken na een paar kilometer het Lutkemeerpark in. Een paar jaar te vroeg waarschijnlijk. De paden en bruggen liggen er, het park zelf heeft toch nog wel even nodig om echt tot wasdom te komen.

Het pad gaat weer de dijk op tegenover het gemaal De Lynden, dat samen met de gemalen Leeghwater en Cruquius tussen 1849 en 1852 het Haarlemmermeermeer leegpompte. Het pad volgt de dijk maar deze keer geen weidse uitzichten. Waar nog niet zo heel lang geleden polders lagen, heeft nu Osdorp gigantisch uitgebreid. Hier nieuwe blokken huizen, aan de overkant de oude lintbebouwing van Zwanenburg en Badhoevedorp waarbij bijna geen twee huizen hetzelfde zijn.

Het vervolg laat zien hoe weinig natuur je nodig hebt om iets moois te maken. Hoewel het maar om een paar meter bomen en struikgewas aan beide kanten gaat – en soms nog minder – geeft dit stuk een erg groen gevoel. Als we na een paar kilometer aan de voet van de Oude Haagse Weg naar het Nieuwe Meer lopen, overstemt het windgeruis in de bomen het verkeerslawaai. Ligt de A9 hier echt op maar een paar honderd meter afstand?

Bij het meer mag je kiezen: bovenlangs of onderlangs door over te steken met veerpont Helena. We zetten voet aan wal in het Amsterdamse Bos. De aanleg begon in de jaren dertig als werkverschaffingsproject. Tot dan waren de Nederlandse parken vooral bedoeld voor een zondagse wandeling, maar ontwerpers Cornelis van Eesteren en Jacoba Mulder wilden een park voor iedereen.

Sjaak Smakman

Etappe Halfweg - Ouderkerk a/d Amstel is 22 km. Startpunt: Haarlemmerstraat 17, eindpunt hoeve Elsenhove, Bankrasweg 1. Etappe Halfweg - Ouderkerk a/d Amstel is 22 km. Startpunt: Haarlemmerstraat 17, eindpunt hoeve Elsenhove, Bankrasweg 1.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.