Zaanse jeugd helpt de gemeente

Joëlla Angenent
Zaandam

Zaanstad wil een kinderombudsman invoeren, ervaringsdeskundigen laten vertellen over hoe het is om in armoede te leven en een ’buddybank’ bij scholen neerzetten. Deze drie ideeën zijn door kinderen en jongeren bedacht en zij gaan de gemeente helpen met de verdere ontwikkeling ervan.

Dat bleek tijdens een bezoekje van de groep 8 leerlingen van basisscholen De Octant in Assendelft en Willibrord in Zaandam vrijdagochtend aan het gemeentehuis. Zij brainstormden ongeveer een jaar geleden met Bas Warmerdam van het bedrijf Consulting Kids over wat er aan armoede onder Zaankanters gedaan zou kunnen worden. Dit deed Warmerdam tevens met studenten van het Regio College. Alle ideeën van de kinderen en jongeren werden de afgelopen maanden geanalyseerd door Consulting Kids en eind oktober gepresenteerd aan de gemeente.

De kinderen kijken hun ogen uit in de raadszaal, waar Warmerdam en wethouder Jeroen Olthof hen uitleggen wat ze van plan zijn met de drie gekozen ideeën. Wiebelend op hun stoelen proberen ze te verleiding om op het lichtgevende rode knopje van de microfoon te drukken te weerstaan. Warmerdam: ,,De komende weken gaan jullie allemaal met een ander idee aan de slag. Ook komt iemand van de gemeente Zaanstad bij jullie langs om het erover te hebben. Jullie mogen dus ook meehelpen met de uitwerking van de ideeën!’’

Olthof: ,,Binnen de gemeente hebben we het eigenlijk alleen maar over geld als het over armoede gaat. Maar jullie zien juist de andere kant. Dat arme kinderen zich vaak eenzaam en onbegrepen kunnen voelen en dat daar juist wat aan gedaan moet worden.’’ Het instellen van een kinderombudsman en de inzet van ervaringsdeskundigen, moet deze eenzaamheid verlichten. Hetzelfde geldt voor de ’buddybank’, een bankje op het schoolplein waar kinderen die met iemand willen praten of spelen op kunnen gaan zitten.

Na een uur krijgen de kinderen wat drinken in de foyer van het gemeentehuis en worden ze verrast door een akoestisch optreden van Jur de Vries en Marvin Vierbergen van de Zaanse band Skere Heren. ,,Het was super cool om hier te zijn en dat wij mee mogen denken. Zelf leren we er ook heel veel van vind ik’’, zegt Luna van den Ende (11) enthousiast.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.