Hongersnood dreigt door oorlog in Jemen

Miljoenen mensen in Jemen worden door honger bedreigd. De crisis in Jemen is een van de grootste van dit moment, maar de internationale aandacht is minimaal.

Door de voortdurende luchtaanvallen en willekeurige beschietingen zijn meer dan 6100 mensen gedood, 2,4 miljoen inwoners zijn op de vlucht en 21 miljoen mensen - 82 procent van de bevolking - zijn afhankelijk van hulp. Er is dit jaar 1,6 miljard euro nodig voor humanitaire noodhulp. En er is maar twaalf procent van binnen.

Door de vernietiging van bedrijven en markten daalt de invoer van goederen en voedsel. Het tekort aan brandstof leidt tot een daling van de agrarische productie en zorgt voor exorbitante voedselprijzen. Luchtaanvallen op de belangrijkste aanvoerroutes en voedselopslagplaatsen verergeren de voedselcrisis.

Vergeten

Bommen op markten, op bruiloften, bommen op ziekenhuizen, scholen, fabrieken, steden, dorpen, wegen en havens - in Jemen speelt zich een grote en vergeten tragedie af waarbij donoren en de internationale gemeenschap het faliekant laten afweten.

Internationale banken zijn steeds minder geneigd om krediet te verlenen aan importeurs in Jemen zodat minder goederen het land binnen komen. Tegelijkertijd worstelt de Centrale Bank van Jemen om de voedselprijzen te stabiliseren. Jemen importeert negentig procent van haar voedsel.

Bijna twee derde van de gezinnen in het noordwesten van het land koopt voedsel. Maar weinig mensen in staat zijn om hun schuld terug te betalen en kredietverstrekkers zijn steeds minder bereid om leningen te verstrekken aan arme gezinnen.

Vooral de armste mensen worden getroffen door deze crisis omdat ze minder verdienen dan ze per maand nodig hebben om rond te komen

Meer dan veertien miljoen mensen, meer dan de helft van alle Jemenieten, heeft honger en de meerderheid is niet in staat om de stijgende prijzen voor voedsel op te brengen nu het voor importeurs steeds moeilijker wordt om goederen te financieren.

Wapenlevering

Sinds de start van de burgeroorlog worden alle strijdende partijen beschuldigd van het schenden van mensenrechten. Nederland leverde in 2014 wapens aan zes landen uit de door Saoedi-Arabië geleide coalitie in de strijd tegen de Houthi-rebellen in Jemen.

Het risico is te groot dat Nederlandse wapens ingezet worden tegen burgers en gebruikt worden voor het bombarderen van ziekenhuizen en markten. Dit betekent dat met deze wapens het internationaal humanitair recht en de mensenrechten ernstig worden geschonden.

Nederland moet daarom geen wapens leveren aan deze landen. Geheel terecht nam de Tweede Kamer deze week een motie aan over een wapenembargo tegen Saoedi-Arabië. Het Europees Parlement deed dat vorige maand al.

Er is geen militaire oplossing voor Jemen. Oxfam Novib is er van overtuigd dat een politieke oplossing nodig is die alleen via onderhandelingen bereikt kan worden. Regeringen en donoren moeten daarom de strijdende partijen oproepen tot vredesonderhandelingen en wapenleveranties aan alle partijen stoppen.

Annick van Lookeren Campagne is humanitair beleidsadviseur van Oxfam Novib.

Meer nieuws uit frontpage

Video uitgelicht

    Ombudsman

    Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.