Nog geen doden bij bouw WK-stadions

Medewerker Internet

Berichten over honderden doden bij de constructie van WK-stadions in Qatar zijn flauwekul. Er is nog niet met de bouw begonnen. Dit schrijft journaliste Judith Spiegel in het nieuwste nummer van voetbaltijdschrift Hard Gras.

Nederlandse media berichtten in januari dat er 400 migranten in Qatar waren omgekomen bij de bouw van voetbalstadions voor het WK in 2022.

Bron van dit nieuws is een artikel in de Engelse krant The Guardian, waarin werd gemeld dat 200 Nepalese arbeiders in 2013 in Qatar om het leven kwamen. Spiegel zegt in Hard Gras dat dit aantal niet opzienbarend hoog is gezien het aantal van 300.000 gastarbeiders uit Nepal.

Zij trekt een vergelijking met het thuisland Nepal waar het sterftecijfer meer dan vier keer zo hoog ligt. ,,Toegegeven, de meesten van die groep zullen ouderen of baby’s zijn geweest, terwijl de werkers in Qatar meest jonge mannen zijn.’’

Spiegel zegt wel dat de leefomstandigheden voor de gastarbeiders in Nepal slecht zijn. ,,Mooie beloftes van agenten in hun thuisland, lage salarissen, ingenomen paspoorten, slechte huisvesting, te weinig drinkwater, lange werkdagen, gevaarlijke werkomstandigheden, het is er, ik heb het allemaal gezien.’’

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen