Vluchtelingen hoeven zich in Limmen niet te vervelen

Henk Jan den Ouden
Limmen

De ongeveer 160 vluchtelingen die van 12 tot en met 28 december ondergebracht zijn in de sporthal in Limmen, hoeven zich absoluut niet te vervelen. Ze zullen, als ze daar oren naar hebben, kunnen mountainbiken, zwemmen, met een rondvaart meegaan of koeien bekijken op een boerderij.

De grootste zorg van veel inwoners die met vluchtelingen te maken krijgen is meestal: gaan die mensen niet door mijn buurt zwerven en voor onrust zorgen? Ze hebben immers vrijheid van beweging. In Limmen is dat onwaarschijnlijk. Tientallen mensen uit het bollendorp, en daarbuiten, hebben spontaan hun hulp aangeboden om de ontheemden een aangename tijd te bezorgen.

De spontaan ontstane groep ’Limmen Helpt’, heeft de handen vol om het aanbod in goede banen te leiden, aldus Kees Rood, een van de initiatiefnemers. ,,Veel zaken rond de vluchtelingen worden door de overheid opgelost, maar niet de activiteiten die overdag plaatsvinden. Er hebben zich in totaal al zeker vijftig vrijwilligers gemeld die willen helpen. Bij dagactiviteiten, maar ook bijvoorbeeld in de catering, want er moet natuurlijk ook voedsel worden uitgedeeld.’’

Hoe maak je een Syriër nou duidelijk dat hij of zij welkom is op een dansworkshop? ,,Daar zijn we nog niet helemaal over uit’’, zegt Rood. ,,Logo’s op een bord ophangen of ze strookjes laten pakken misschien. En wie weet zijn er wel vrijwilligers die kunnen vertalen.’’ De activiteiten zijn gratis. ,,We doen het zonder eurootjes. Anders schiet het zijn doel een beetje voorbij.’’

’Limmen helpt’ bestaat uit vrijwilligers van de kerk (onder wie pastor Johan Olling), het bedrijfsleven en verenigingen uit Limmen. Vandaag komt de website van Limmen Helpt in de lucht. Daarop kunnen vrijwilligers zich opgeven en eventueel activiteiten aanmelden. Aan spulllen als kleding en knuffelberen is geen behoefte.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.