250 dode vogels door botulisme

Merlin Mulder
Warder

In het water bij Warder zijn ruim 250 dode watervogels aangetroffen door botulisme. Boeren maken zich zorgen en willen doorstromend water.

De ziekte, die dodelijk kan zijn voor dieren als vogels en vissen, is vorige week ontdekt. Tussen de N247 en de Klemweg zijn daarom waarschuwingsborden geplaatst. Sommige boeren laten hun voorlopig binnen staan.

De boeren zien graag dat er meer stromend water in het gebied komt. Op een waarschuwingsbord is een brief geplakt waarop de gemeente en Staatsbosbeheer (SBB genoemd) de schuld krijgen van de bacterie in het water. De vele dammen zorgen voor stilstaand water, waar bij warm weer vaak botulisme in ontstaat en zich snel verspreidt. ’Met al die dammen zijn wij niet blij, door botulisme geen koeien meer in de wei!’

Het land is van Staatsbosbeheer, die de kadavers met hulp van het Hoogheemraadschap heeft geruimd. Ruim twee dagen waren ze aan het ruimen. Volgens een woordvoerder van Staatsbosbeheer is het grootste gevaar voor verspreiding nu geweken. Ook helpt de temperatuurdaling mee en is het waterpeil verhoogd, voor meer schoon water. Daarnaast vindt besmetting plaats door het aanraken van kadavers. ,,Dat doen koeien niet’’, zegt hij.

Staatsbosbeheer erkent dat er door de dammen eerder botulisme ontstaat. ,,Wij willen graag een open water systeem, zodat het meer doorstroomt. Maar we hebben te maken met verschillende partijen, dus kunnen dat niet zomaar realiseren’’, zegt de woordvoerder. Ook zou er beter gebaggerd kunnen worden, omdat de botulismebacterie vaak in drek zit.

Volgens verschillende boeren die de grond van Staatsbosbeheer pachten, hoorden ze veel te laat dat het water besmet was.

Volgens de gemeente Zeevang gaat Staatsbosbeheer over de 'boutulismezaak' en verloopt de informatie ook via hen.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.