Mijnenjager blaast van boobytraps voorziene zeemijn op

Redacteur Den Helder
den helder

Met een flinke klap is vanochtend een zeemijn opgeblazen in de druk bevaren hoofdgeul naar de Westerschelde,

De klus werd verricht door de bemanning van mijnenjager Hr.Ms. Willemstad.De zware zeemijn vormde een direct gevaar voor de scheepvaart. Een viskotter had de mijn donderdagavond in de netten gekregen, maar direct weer over boord gegooid. Vissers zijn als de dood voor dit soort vondsten nadat er enkele jaren geleden doden vielen toen een opgeviste mijn aan boord ontplofte.

Mijnenjager Willemstad zette direct koers naar de locatie, om hetexplosief op te sporen. Met de sonar werd de mijn vanochtend gevonden engeïdentificeerd. Het betrof een Duitse invloedsmijn van het type GC, een van demeest beruchte mijnen uit de Tweede Wereldoorlog.

,,Deze mijn is niet alleen voorzien van een akoestische en magnetische ontsteking, maar ook van boobytraps. Dus een direct gevaar voor de scheepvaart in deze drukbevaren route”, legt commandant Michel Woltman, uit.

Marineduikers hebben na identificatie een explosieve lading op de mijngeplaatst, waarna deze gecontroleerd tot ontploffing is gebracht. Vanaf maandaggaat Hr.Ms. Willemstad met het mijnenbestrijdingflottielje van de NAVO weer mijnen jagen op de Noordzee.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.