Openluchtmuseum in Barsingerhorn

Lydia Jasper
Barsingerhorn

In Barsingerhorn komt een openluchtmuseum aan de Heerenweg 1. Dat maakte de gemeente Hollands Kroon dinsdagmiddag bekend.

Nesprojecten B.V. uit Schagen heeft in samenwerking met Buro Architekt Wil Schagen uit Nieuwe Niedorp een plan gemaakt voor het terrein bij de abri. Zo komt daar onder andere een recreatiewoning voor acht personen dat eruit ziet als het voormalig tramstation Lutjewinkel. Een tweede recreatiewoning - verder van de weg af gelegen - biedt plek aan tien mensen. Het is de bedoeling om tevens een kanosteiger en een openluchtmuseum te realiseren. Hollands Kroon wil dat het terrein vrij toegankelijk is.

,,De term openluchtmuseum is wel wat groot’’, vindt Piet de Boer van Nesprojecten. ,,Het wordt geen openluchtmuseum zoals bij Arnhem, maar het is openbaar. Iedereen mag er recreëren. Neemt niet weg dat we openstaan voor initiatieven en activiteiten op dat gebied.’’

Het tramstation stond vroeger bij de melkfabriek in Lutjewinkel. ,,Later is het gebouw gesloopt’’, zegt De Boer. ,,De bedoeling is een exacte kopie in Barsingerhorn neer te zetten.’’ Volgens hem bestaat het plan van architect Schagen al jaren, maar nu lijkt er dan schot in de zaak te komen.

Wanneer er gestart kan worden, weet hij niet. Volgens de gemeente moet Nesprojecten eerst een (ontwerp-)omgevingsvergunning aanvragen omdat er wordt afgeweken van het bestemmingsplan.

Vandalisme

De abri is volgens de gemeente momenteel gesloten wegens vandalisme. Ook was er overlast doordat het als hangplek werd gebruikt. Maar als monument heeft het een cultuurhistorische waarde. ’Door het plan blijft de abri behouden voor huidige en toekomstige generaties’.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.