Flexkeuken, werkplek voor ’chef’ en thuiskok

Flexkeuken, werkplek voor ’chef’ en thuiskok
Flexkeuken op het Hembrugterrein. Vlnr. Julien Nuijten, Frederique Kaufman en Piet-Hein Vencken.
© Foto Erik Rietman
Zaandam

De slagkracht van de restaurantkeuken wordt niet langer beperkt door de vloeroppervlakte. Bij Flexkeuken op het Hembrugterrein in Zaandam kun je al per dagdeel professionele werkplekken huren. Je deelt de keuken met anderen. Het lijkt een succes. Pas sinds 1 januari actief, moet Flexkeuken nu al soms ’nee’ zeggen, omdat alle werkplekken bezet zijn.

Bedenker is chef-kok Piet-Hein Vencken, vroeger werkzaam in Amsterdam, waar ondernemers soms meerdere horecazaken hebben. Hij was daar chef-kok bij restaurant Marathonweg. „Ik opperde al eerder dat het goed zou zijn om een centrale keuken te hebben waar meerdere restaurants gebruik van kunnen maken. Het is flexibel en efficiënt tegelijk. Je deelt de kosten voor inventaris en je hebt ineens extern werkruimte voor grotere partijen”, legt Vencken uit.

Dat idee ging toen niet door, maar de situatie bleef dezelfde. Vier weken vakantie was ’een mooie gelegenheid’ om het plan als zelfstandig facilitair bedrijf uit te werken. Collega en zzp-kok Julien Nuijten was meteen verkocht. Het duo vond in Frederique Kaufman een derde partner.

Sateetje

De horeca verandert, vertelt het drietal. „Er is een groot tekort aan professionele koks. Dat komt: de betaling is vaak slecht, zeker ten opzichte van de lange werkdagen.’’ Om zoveel tafels kwijt te kunnen, zijn restaurantkeukens kleiner en kleiner geworden, terwijl de eisen van de gast over de hele breedte flink zijn gestegen. ,,De tijd dat je als eetcafé alleen maar een sateetje en kippenvleugels aanbood is voorbij. Je moet gewoon een fatsoenlijke kleine kaart hebben. Als je daar in je eetcafé onvoldoende ruimte voor hebt, kun je wel bij ons terecht.”

Het tekort aan geschoold keukenpersoneel heeft er ook toe geleid dat goede koks zich verhuren als zzp’er of in de catering zijn gestapt. Voor de laatste groep is Flexkeuken een alternatief voor de keuken thuis. „Zij kunnen hier werken met alle denkbare apparatuur, ook voor het terugkoelen van voorgekookte producten, en we bieden ook koelruimte en opslag. Maar we hebben hier laatst ook een twee- sterrenrestaurant gehad met een eigen keukenbrigade om voor vijftig gasten te koken en met hen te lunchen. Zo’n grote chefstafel vind je nergens.’’

Gefermenteerde thee

Het gebruik van Flexkeuken is breed. „Iemand maakt hier zijn frisdrank op basis van gefermenteerde thee, een ander heeft hier een Texas rookoven geïnstalleerd. Maar je kunt hier ook workshops geven. Of als amateurkok - alleen of met andere thuiskoks - voor een groep koken.”

Het drietal blijft ook zelf actief in de keuken. „Wij maken bijvoorbeeld voor derden soepen en sauzen. Ook kunnen we op recept koken voor restaurants of horecazaken. We hebben de kennis, ervaring en de ruimte.”

Die ruimte is uit te breiden. „We kunnen hier nog extra werkplekken creëren.”

Meer nieuws uit Zaanstreek

Lees hier de digitale editieVolg ons