Koning spreekt congres Oranjeclubs toe

Kelly van Hal
Dordrecht

Koning Willem-Alexander is zaterdag in de Grote Kerk in Dordrecht bij het jaarcongres van de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen (KBOV).

De bijeenkomst staat in het teken van ’200 jaar Koninkrijk’. De koning houdt een toespraak, evenals Piet Hein Donner, vicepresident van de Raad van State.

De bond had het nieuwe koningspaar vorig jaar al uitgenodigd voor het congres. Willem-Alexander en Máxima moesten echter vanwege het huwelijk diezelfde dag van prins Jaime ’helaas’ voor de invitatie bedanken.

De KBOV heeft de laatste jaren met enige regelmaat kritiek geuit op Willem-Alexander en Máxima. Zo kapittelde toenmalig voorzitter Michiel Zonnevylle, van wie zaterdag afscheid wordt genomen, in 2007 Máxima’s uitspraak over ’dé’ Nederlandse identiteit. Die had de prinses niet gevonden. Zonnevylle zei in 2009 dat Willem-Alexander moest afzien van zijn vakantiehuis in Mozambique. Vorig jaar was de bond boos dat minister-president Mark Rutte voor de Oranjeclubs geen plek inruimde in het Nationaal Comité dat de festiviteiten rond de inhuldiging regelde.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.