Routetip: Even op adem komen in Noordwijkerhout (3 km)

Leeuwenhorst. Foto HDC Media/Erna Sraatsma

Ron Amesz

Wandeleninnoordholland.nl verlegt de paden. De komende maanden verzorgt deze website op verzoek van een grote groep wandelaars ook enkele wandelingen buiten de grenzen van de provincie Noord-Holland. Deze week Noordwijkerhout e.o.

Even de benen strekken tussen lezingen en powerpointpresentaties door. Wie een dag doorbrengt in het Noordwijkerhoutse congrescentrum Leeuwenhorst, doet er verstandig aan tussen de middag een lunchwandeling te maken. Het naburige bos van Nieuw Leeuwenhorst leent zich hier goed voor. Nieuw Leeuwenhorst ligt midden in de bollenvelden. Het landgoed werd opgericht in 1884 en raakte in de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd. Daarvan zijn nu nog de littekens te zien.

De wandeling begint naast provinciale weg tussen Noordwijkerhout en Noordwijk, bij het enige pand dat de oorlog overleefde. Op de gevel van dit pand herinneren twee paardenhoofden aan de vroegere functie van het gebouw: een koetshuis. In de tuin wappert een Friese vlag, waarschijnlijk van de huidige bewoners. Het verdwenen, bijbehorende landhuis werd in 1884 gebouwd door de familie Gevers, maar moest in de oorlog plaatsmaken voor een tankgracht.

’Sportbeoefening in groepsverband verboden’, meldt een bordje voorbij het koetshuis. Gelukkig is wandelen wel toegestaan in het gebied van de stichting Het Zuid-Hollands Landschap (ZHL). Gele paaltjes markeren de drie kilometer lange ’konijnenroute’ die allereerst voert langs een gemengd bos van naald- en loofbomen. Ter rechterzijde van het pad passeer je al snel een werkplaats van het ZHL. Het is net koffiepauze: een groep mannen geniet op klapstoelen van een kop koffie.

Al wandelend tussen bramenstruiken zie je tussen het gebladerte de contouren van congrescentrum Leeuwenhorst. Tussen de bomen van Nieuw Leeuwenhorst en de grenzen van het congrescentrum liggen bollenvelden. Ze zijn het resultaat van grootschalige afgraving van duinen, begin vorige eeuw. Het zand werd gebruikt voor aanleg van woonwijken en ging ook naar kalksteenfabrieken. De resterende grond bleek uitstekend geschikt voor bollenteelt.

Na een minuut of tien bereik je een groot veld, dat in de Tweede Wereldoorlog door bomenkap is ontstaan. Zo hadden de Duitsers een beter schootsveld tot hun beschikking. Daarna zorgden konijnen voor handhaving van het veld, dankzij hun voortdurende geknaag.

Volgens Het Zuid-Hollands landschap zijn de laatste jaren nauwelijks konijnen gesignaleerd als gevolg van ziekte en uitsterving. Besmettelijke ziekten hebben de populaties flink uitgedund.

De vijver die je vervolgens passeert, is deels door de Duitsers gegraven als tankgracht. Het Zuid-Hollands Landschap, dat sinds 1953 eigenaar is van het landgoed, heeft van de gracht een echte vijver gemaakt. Een oase voor watervogels, aangewezen als rustgebied. Wie vogels wil bekijken, kan gebruik maken van een speciale vogelkijkhut.

Vandaag is het rustig, maar wie in de winter terugkeert heeft goede kans om krakeenden te zien Voortstappend passeer je landgoed Dijk en Burg dat gedeeltelijk bij Nieuw Leeuwenhorst hoort. Vanaf een klein houten bruggetje heb je mooi zicht op het landhuis van Dijk en Burg. Ook hier hebben de Duitsers flink huis gehouden. Veel oude bomen zijn gekapt. Nadien zijn er jonge bomen voor teruggeplaatst.

Even verderop is nog een vijver waar, naar verluidt, ijsvogels zijn te ontdekken. Helaas, het ongeoefende oog van deze wandelaar, ontdekt niets dat daar op lijkt. Hun oranjeblauwe veren mogen dan opvallend zijn: ijsvogels zijn moeilijk te herkennen. Ze zitten urenlang op takken te speuren naar visjes. Dat gebeurt vrijwel bewegingsloos. Pas als ze wegvliegen, heb je kans de vogels te herkennen. Maar dan moet je natuurlijk snel zijn. Om de ijsvogel te helpen nestelen heeft Zuid-Hollands Landschap een speciale ijsvogeloever aangelegd, die steil en zanderig is. De vogels graven hier nesttunnels in.

Naast de vijver is een heuvel, die bestaat uit de afgegraven vijvergrond. Helaas is de theekoepel op deze Paulinaberg verdwenen. Je hebt vanaf de top nog wel een mooi uitzicht op de vijver, die omzoomd wordt door prachtig paars bloeiende rhodondendrons.

In de laatste minuten van deze wandeling kom je nog langs een oude oorlogsbunker, die nu onderdak biedt aan overwinterende vleermuizen.

Erna Straatsma

Wandeling: KonijnenrouteStart- en eindpunt: Gooweg, NoordwijkerhoutLengte: 3 kilometerMarkering: gele paaltjesHonden: aangelijnd toegestaanParkeren: parkeerplaats aan westkant GoowegMeer informatie: www.zuidhollandslandschap.nl (voor kaartje en beschrijving route)

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.