Gemeente Schagen wil tijdelijk strandpaviljoen bij ’Petten-zuid’

Marten Visser
Petten

Op het zuidelijke strand van Petten komt binnenkort toch een strandpaviljoen, als het aan de gemeente Schagen ligt.

De gemeente wil een tijdelijke vergunning afgeven. Ondernemer Thomas van der Ploeg uit Callantsoog gaat de strandtent exploiteren. Volgens wethouder Jelle Beemsterboer is een paviljoen aan de zuidkant van Petten nodig, omdat er nu voor de toeristen op het strand geen enkele (sanitaire) voorziening is.

,,We zien dat mensen daarom zelfs hun behoefte doen in de duinen. Dat kan echt niet. Dat is niet de service die wij onze gasten willen bieden.’’ De toeristische ontwikkelingen op het strand van Petten liggen stil. Het Zijper Landschap voert bij de Raad van State een procedure tegen het bestemmingsplan dat twee extra paviljoens en tientallen vakantiehuisjes op het strand toestaat. Hierdoor kan het tot 2019 of 2020 duren voor er paviljoens op het zuidelijke strand van Petten staan.

Dat duurt te lang, vindt de wethouder, vandaar zijn plan voor een tijdelijke voorziening. ,,Een bescheiden paviljoen.’’ Vooruitlopend op het definitieve bestemmingsplan kan de gemeente volgens hem ’tijdelijk afwijkend gebruik’ toestaan.

Beemsterboer hoopt dat Het Zijper Landschap, dat vooral ageert tegen de vakantiehuizen op het strand, daar geen bezwaar tegen maakt. Beemsterboer: ,,Je hoopt dat mensen elkaar uiteindelijk toch iets gunnen.’’ Het kan nog wel even duren voor het tijdelijke paviljoen er is. Voor de komende zomer overweegt de gemeente daarom een toiletwagen bij het strand te plaatsen.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.