Gasfonds 'voor leuke zaken' voor Slootdorp en Wieringerwaard

Martijn Gijsbertsen
slootdorp

Inwoners van Slootdorp en Wieringerwaard kunnen na de jaarwisseling een graantje meepikken van de gaswinning aan de Nieuwesluizerweg.

Olie- en gasmaatschappij Vermilion stort vanaf 2016 jaarlijks een bedrag in een zogeheten omgevingsfonds, waarmee ’leuke zaken voor de gemeenschap’ kunnen worden bekostigd.

Zo heeft dat bedrijf besloten, nadat twee nieuwe putten zijn aangelegd en het is gestuit op een veld van ruim tweehonderd miljoen tot mogelijk zelfs een half miljard kubieke meter aardgas.

In Slootdorp zal het gaan om een bedrag van tien- tot twintigduizend euro per jaar, zo lang de gaswinning duurt.

Initiatieven

Voorwaarde om in aanmerking te komen voor een financiële bijdrage uit deze gaspot is dat het initiatieven betreft op het gebied van natuur, milieu, veiligheid, welzijn, culturele activiteiten of cultuurhistorische waarden.

In overleg met de gemeente Hollands Kroon zal worden bepaald welke projecten geld uit het gasfonds krijgen.

,,Dat we deze voorziening in het leven hebben geroepen, is betrekkelijk heet van de naald’’, zegt woordvoerder Nico Tielens namens Vermilion.

,,We vonden het een goed idee om op plaatsen waar we investeren en actief zijn iets tegenover eventuele overlast die wordt veroorzaakt te zetten.’’

Afblaaspijp

Door de vondst van meer gas in Slootdorp zullen aan de Nieuwesluizerweg een nieuwe productie-installatie en afblaaspijp moete worden geplaatst.

De vergunningen hiervoor zijn aangevraagd, liggen vanaf volgende week ter inzage en worden naar verwachting voorjaar 2016 verstrekt.

Zodra hiervoor door het rijk groen licht is gegeven en ook provincie en gemeente positie hebben geadviseerd, kan de winning uit de nieuw opgespoorde gasputten starten.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.