Alex heeft politiewerk als 'hobby'

Foto George Stoekenbroek

Foto George Stoekenbroek

Hedzer Faber
Den Helder

Je zou zeggen dat het met de politiestakingen die nu steeds in het nieuws zijn het een verre van een ideaal moment is om aan een wervingscampagne voor de vrijwillige politie te beginnen. Het enthousiasme dat Alex van het Helderse korps uitstraalt, maakt dat idee iets draaglijker.

Hij is sinds 2 augustus van dit jaar op vrijwillige basis een volwaardig lid van de Helderse politie. Dat wil zeggen dat hij nu ook mensen mag arresteren of een vuurwapen ter hand mag nemen. Het is het resultaat van minimaal 240 uur per jaar diensten draaien in combinatie met een studie naast zijn vaste baan bij de brandweer. Een vrijwillige politieagent – bij het Helderse korps zijn het er nu dertien - doet qua verantwoordelijkheden in principe niet onder voor een collega die wél betaald krijgt. Alex kent wel vrijwilligers die het liefst alleen bij festivals of kermissen op de wacht staan, maar daar zit hij zelf niet op te wachten. ,,In het horecagebied kom je veel mensen tegen om even een praatje te maken. Je maakt altijd wel wat mee.”

Praatje

Dat blijkt al bij aankomst in de binnenstad, waar Alex heengaat met de ’vaste’ politieagent Baukje Span. Een praatje met een van de beveiligers bij discotheek Odeklonje leert dat er in de eerste nachtelijke uren weinig spannends te beleven valt, omdat er dit weekend weinig feesten in het uitgaansgebied zijn. Iets later crossen ze in de politiewagen naar een ‘kleine’ melding in de Spoorstraat en op de terugweg naar het bureau volgt er een controle bij twee jongens die niet lopen waar ze horen te lopen. ,,De variatie maakt het leuk”, zegt Alex. Nooit komt het voor dat hij vanwege zijn vrijwillige status minder serieus wordt genomen, vertelt hij. ,,Er zijn zelfs maar heel weinig mensen die weten dat ik dit vrijwillig doe.”

Lastig

Soms kan het voorkomen dat hij door drukte bij zijn andere baan of in het privéleven een paar weken niet inzetbaar is. Dat is lastig, maar tegelijkertijd ook een probleem waar niet alleen de Helderse politie aan probeert te werken. Op dit moment zijn er landelijk ruim drieduizend vrijwilligers. De komende tijd zijn er diverse informatieavonden om meer enthousiastelingen over de streep te trekken zich ook aan te melden.,,Zelf heb ik me in 2007 aangemeld bij kombijdepolitie.nl”, vertelt Alex. ,,Ik kan me voorstellen dat mensen een raar beeld krijgen door de stakingen voor een hoger salaris. Bij ons is dat ook vaak het gesprek van de dag. Als vrijwilliger heb je er natuurlijk minder mee van doen. Wat er ook gebeurt, ik blijf het erg leuk vinden.” Meer informatie over werken als politievrijwilliger of aanmelden kan via www.kombijdepolitie.nl of nh-politievrijwilligers @politie.nl.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.