Geen verrassingen bij Four Seasons

Four Seasons.© Foto Ella Tilgenkamp

1 / 2

Onder het motto ’proeven doe je met al je zintuigen’ bezoeken Anna & Hannah om beurten een restaurant. In Over de Tong vertellen zij elkaar over hun ervaringen. Vandaag: Hannah over Four Seasons in Monnickendam.

Het is misschien niet het beste seizoen om naar Monnickendam af te reizen. Het is snel donker en over de Gouwzee blaast vaak een koude wind. Van al het schoons van Monnickendam is niets te zien, maar toch waag ik mij door de nauwe straatjes om de moderne Aziatische keuken van Four Seasons te verkennen.

Het interieur is een mix van Oud-Hollandse, romantische en Aziatische elementen. Een boerse plavuizenvloer met een balkenplafond, lakrode tafels, Boeddhabeelden, westerse en oosterse kunst en grijs gebloemde stoelen. Deze diversiteit is ook aanwezig op de menukaart. Dit maakt het allemaal best spannend, Anna.

De bediening komt vlot met mijn bestelde glas wijn en dit is het moment om te kiezen uit de gerechten. En dat blijkt een lastige opgave want er is sushi, sashimi, Pekingeend, dim sum, kreeft, oesters en nog veel meer. En alle gerechten nodigen nog extra uit door de omschrijving die erbij vermeld staat. Neem de truffle Black Angus uramaki. De inside-out roll, rijst aan de buitenkant en een vulling van Black Angus entrecote met zwarte truffel en tempura kip. Of de lamsrack met tijm, rozemarijn en teriyakisaus. Alle gerechten lonken naar mij en gelukkig brengt een menu de uitkomst. De chef maakt een keuze voor me zodat ik een goede indruk moet krijgen van de kaart.

Eerst een amuse, en deze valt echt tegen: een stukje zalm met basilicummayonaise op een plakje augurk. De zalm is koud en te ver doorgegaard en daardoor erg droog. Met het zoetzuur van de augurk en de mayonaise doet het denken aan een slaatje, met zalm uit een blikje. Laat ik dit maar meteen vergeten, omdat ik de hoop heb dat het goed komt met wat gaat volgen.

Het eerste gerecht komt door, een mooi zwart plateau met vier sushi, wasabi en ingelegde gember. De eerste is Nigiri, de bekendste vorm van sushi, een blokje rijst met beleg, in dit geval is het een zoetwatergarnaal. Niks verrassends aan. De andere drie zijn uramaki, zeker goed bereid met verse ingrediënten maar niet met de spannende smaakcombinaties die ik wel op de kaart heb gezien.

Veel umami

De crispy pancake duck volgt na enige tijd. Het pannenkoekje is huisgemaakt en dat merk je, het is licht elastisch en heeft daardoor een mooie bite. In het pannenkoekje liggen zeer krokante, kleine reepjes Pekingeend. De heel fijn gesneden lente-ui en komkommer bij de eend zorgen voor een knisperende frisse toets. Het wordt geserveerd met een hoisin-pruimensausje, dit alles met elkaar zorgt voor een ware smaakexplosie. Alle basissmaken zijn aanwezig, maar vooral heel veel umami. Dit is wat ik vooraf verwachtte Anna, smaakpapillen op scherp! Die papillen komen wel tot rust, de tijd tussen de gerechten is behoorlijk lang.

Uiteindelijk is daar het hoofdgerecht, een mixed grill van kippendij, lamsrack en ossenhaas met Chinese mie. Eerlijk is eerlijk, alle drie de stukjes vlees zijn met zorg gegrild. De kippendij is heerlijk mals, en zo niet malser zijn de lamsrack en ossenhaas. Heerlijke stukjes vlees vergezeld met een schaaltje zwarte pepersaus. Dit is een zoete, hartige saus met een zeer herkenbare pittige zwarte pepersmaak. Als ik Azië wil proeven, moet de saus het vlees begeleiden maar dan wordt de delicate vleessmaak overvleugeld. Dit los ik op door de saus met de mie te nuttigen. De mie met garnaaltjes en wat ui heeft op zichzelf al een heerlijke gebakken smaak, maar kan wel wat extra smeuïgheid van de pepersaus gebruiken. En Anna, over de groente kan ik kort zijn want de twee plakjes gegrilde courgette liggen er meer voor decoratie.

Laagjescake

Het dessert, ’East & West’ genaamd, bestaat uit Indische spekkoek. Een laagjescake met specerijen waarvan men denkt dat het gebaseerd is op de laagjescake Bebinca uit voormalige Portugezen koloniën. Een ander verhaal is dat het door weemoed naar speculaas in Nederlands-Indië is ontstaan. Ik moet me altijd beheersen om de laagjes niet uit elkaar te halen en stuk voor stuk op te eten. Dat verdient de cake van Four Seasons wel, het is sappig en mooi gekruid en daar wil ik wel wat langer van genieten. Spekkoek is het Oosten van het dessert, het Westen wordt vertegenwoordigd door kaneelijs met slagroom. Kaneel is ook afkomstig uit het Oosten maar door de Hollandse kaneelhandel in de Gouden Eeuw hebben we het hier leren kennen voor met name zoete gerechten. De combinatie van spekkoek met kaneelijs is smakelijk, maar ook weer niet opzienbarend.

De chef heeft met zijn keuze mij niet weten te verrassen. Of dit nu een dwarsdoorsnede is van de gerechten op de kaart, valt te betwijfelen. Links en rechts van mij komen namelijk heerlijke geurende en mooi opgemaakte borden voorbij. Waarom heeft de chef gekozen om niet het achterste van zijn tong te laten zien? Anna, misschien krijg jij daar een antwoord op als je er een keer gaat eten. Dat kun je best gaan doen, want de bediening is attent en hartelijk en de kwaliteit van de ingrediënten en de bereidingswijze zijn dik in orde.

Liefs,

Hannah

Cijfer: 7,5

Menu

• Diverse sushi

• Crispy pancake duck

• Mix grill met zwarte pepersaus en Chinese mie

• Kaneelijs met Indische spekkoek

Prijs: 58,85 euro (incl. water en wijn 16,85 euro)

Restaurant Four Seasons,

Haringburgwal 3,

Monnickendam, tel. 0299-655584

www.fourseasons-

monnickendam.nl

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.