Gehavend AZ moet terrein prijsgeven na nederlaag [video]

Marco van Ginkel zet PSV al voor rust op een comfortabele 0-2 voorsprong. Foto ANP

Theo Brinkman
Alkmaar

In de strijd om de derde plaats heeft AZ zaterdagavond een flinke dreun opgelopen. De thuiswedstrijd tegen PSV werd met 2-4 verloren.

Het ontbreken van diverse basiskrachten (Ron Vlaar, Stijn Wuytens, Mattias Johansson en Alireza Jahanbakhsh) bleek een te grote handicap voor AZ, dat nog wel de vierde plaats in de eredivisie behoudt – met dank aan het puntenverlies dat concurrent FC Utrecht bij Heracles leed (1-1).

Ook de vierde plaats zou voor AZ overigens goed genoeg kunnen zijn voor een Europees ticket. Dat is het geval als Feyenoord, dat op de derde plaats staat, de KNVB beker wint. De bekerfinale (Feyenoord-FC Utrecht) is over drie weken, op zondag 24 april, ruim voor het einde van de competitie, en zal in Alkmaar derhalve met meer dan gemiddelde belangstelling worden bekeken.

AZ kon het niet bolwerken tegen PSV, al was het krachtsverschil vooral in de eerste helft niet groot. AZ begon ook uitstekend aan de wedstrijd, met twee kansen in de eerste twee minuten, maar PSV bleek gaandeweg vooral op het middenveld over meer kwaliteiten te beschikken.

Gevoegd bij de onwennigheid in de AZ-defensie leverde dat de eenvoudige 2-4 zege op voor de titelkandidaat. Eenvoudig, want na de 0-2 ruststand liep PSV in de tweede helft uit naar 0-4. AZ speelde op dat moment een kansloze partij. Pas in de laatste tien minuten werd het onverwacht nog een beetje leuk, toen het via de invallers Jop van der Linden en Muamer Tankovic nog 2-4 werd.

De twee late doelpunten van AZ zullen vooral PSV-trainer Phillip Cocu pijn hebben gedaan. In de spannende strijd om de landstitel kan het doelsaldo immers nog een doorslaggevende rol spelen, nu het verschil tussen Ajax en PSV op de ranglijst zo klein is. Met een 0-4 zege in Alkmaar zou PSV wat dat betreft een flinke opsteker hebben gehad.

AZ bleef als gezegd voor rust goed bij, ondanks de gehavende verdediging. Van de verdedigers had Pantelis Hatzidiakos de lastigste avond. De jonge Griek had vooral in de beginfase grote moeite met international Luciano Narsingh. In het centrum van de verdediging deden Derrick Luckassen en Thom Haye het niet slecht, met Luckassen als mandekker als Haye opbouwer. Het werd ze echter niet gemakkelijk gemaakt door hun middenvelders, die soms flinke steken lieten vallen. De beide doelpunten van PSV in de eerste helft hadden daar ook mee te maken. Gaston Pereiro en Marco van Ginkel profiteerden en zetten PSV op een comfortabele 0-2 ruststand.

Na rust was AZ aanvankelijk dichtbij de aansluitingstreffer. Schoten van Ridgeciano Haps en Vincent Janssen gingen net naast. Daarna, na een kwartier in de tweede helft, maakte Narsingh er 0-3 van en kort daarna was het helemaal gedaan. Van Ginkel schoot een vrije trap langs doelman Sergio Rochet, die daarbij in de fout ging. De Uruguayaan had het schot moeten hebben, maar kreeg zijn handen er niet goed genoeg achter.

Mocht Feyenoord later op de avond de thuiswedstrijd tegen Excelsior winnen, en daar zag het halverwege wel naar uit (2-0), dan groeit de achterstand van AZ naar vijf punten.

AZ-PSV 2-4

14. Pereiro 0-1, 43. Van Ginkel 0-2, 60. Narsingh 0-3, 64. Van Ginkel 0-4, 81. Van der Linden 1-4, 84. Tankovic 2-4.

Scheidsrechter: Gözübüyük. Toeschouwers: 17.052.

AZ: Rochet; Hatzidiakos, Luckassen, Haye, Haps; Van Overeem (87. Mühren), Henriksen, Rienstra; Dos Santos (69. Van der Linden), Janssen, Garcia (75. Tankovic).

PSV: Zoet; Arias, Bruma (69. Isimat-Marin), Moreno, Brenet; Pröpper (80. Maher), Hendrix, Van Ginkel; Pereiro, De Jong, Narsingh (67. Jozefzoon).

(App-gebruikers zien een video hier en hier)

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen