'Mieremet opdrachtgever liquidatie Cor van Hout'

Internetredactie
Amsterdam

Willem Holleeder was niet betrokken bij de liquidatie van zijn zwager Cor van Hout. Dat zegt Sjaak Burger, een verdachte in het liquidatieproces Passage. De werkelijke opdrachtgever zou John Mieremet zijn. Burger heeft dat verklaard tegenover officier van justitie Betty Wind.

Hij zocht zelf contact met Wind omdat zijn leven gevaar liep en hij naar Nederland wilde. De familie van Burger betaalde de kosten voor zijn repatriëring. Volgens hem kloppen de berichten in de media over de moord op Van Hout niet 'en dat moet stoppen'.

Holleeder wordt vervolgd voor de liquidatie van Van Hout. Zijn zussen Astrid en Sonja Holleeder zeggen dat hun broer toegaf dat hij achter de moord op Sonja's man zit, maar volgens Burger klopt dat niet. Ook kroongetuige in Fred Ros in het proces zou er niets mee te maken hebben, aldus Burger.

De moord werd volgens hem gepleegd door twee Joegoslaven, in opdracht van Mieremet. Die laatste werd zelf in 2005 in Thailand vermoord. Advocaat-generaal Frits Posthumus zei gisteren dat het openbaar ministerie geen enkele tegenprestatie heeft geleverd voor de verklaring van Burger. "Er was geen sprake van een voor wat, hoort wat-situatie." Burger zelf gaf aan dat hij noch een verrader, noch een bijzondere getuige wilde worden.

Genoodzaakt

Posthumus voelde zich genoodzaakt om de verklaring van Burger openbaar te maken, omdat die ontlastend is voor Holleeder en Ros. Zijn verklaringen kunnen een gevaar voor Burger opleveren, aldus Posthumus. Het OM kan hem echter alleen bescherming bieden als duidelijk is uit welke hoek dat gevaar te duchten valt en dat vertelt Burger niet, zegt Posthumus.

Een andere getuige, paparazzifotograaf Ferry de Kok, werd gisteren door het hof onverwachts gegijzeld omdat hij niet aan zijn verplichtingen als getuige voldeed. De Purmerender bleek aan acuut geheugenverlies te lijden over zaken waarover hij eerder wél verklaringen aflegde. De Kok werd meteen naar het cellenblok afgevoerd voor maximaal dertig dagen.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.