Zesde meteoriet ooit in Nederland verwoest dakpan in Broek in Waterland [video]

© Foto’s: Naturalis

Broek in Waterland

Een meteoriet heeft in januari een dakpan in Broek in Waterland verbrijzeld. De zeldzame vondst wordt maandag bekendgemaakt door wetenschappers van Naturalis Biodiversity Center in Leiden. Het is de zesde meteoriet die ooit gevonden is in Nederland.

Op het dak van een schuur in een woonwijk in Broek in Waterland sloeg op woensdag 11 januari aan het eind van de middag een flinke meteoriet in. De bewoners waren niet thuis en hadden van de inslag niets gemerkt, zo meldt de Volkskrant. De meteoriet heeft een dakpan en de latjes eronder verbrijzeld. Meteorieten komen neer met de snelheid van een hogesnelheidstrein.

In de laatste 200 jaar zijn er maar 6 meteorieten gevonden in Nederland. Naar schatting komt er één meteoriet van deze grootte per 3-4 jaar terecht in Nederland, maar ze worden niet altijd gevonden. Dit kan zijn doordat ze in het water vallen, maar ook doordat het berekende zoekgebied heel groot is, waardoor het zoeken is naar de spreekwoordelijk speld in de hooiberg, zo weet Naturalis.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De meteoriet heeft de grootte van een vuist en weeg een halve kilo. Volgens onderzoekers van Naturalis kan de ’ruimtesteen’ veel informatie geven over het zonnestelsel. Er wordt bijvoorbeeld gekeken uit welke mineralen de meteoriet bestaat en hoe die zijn gevormd.

Dit is een bekend steenmeteoriet, een L6 chondriet. Volgens de traditie wordt hij genoemd naar het dorp of de stad in de buurt, dus hij gaat de Broek in Waterland meteoriet heten.

Volgens de wetenschappers van Naturalis komt de meteoriet waarschijnlijk van een voormalige miniplaneet in een baan om de zon, tussen Jupiter en Mars. In dat gebied zweeft veel ruimtepuin dat soms uit zijn baan raakt door een botsing en daarna, na veel rondjes om de zon, de aarde kan raken.

De meteoriet viel op 11 januari om 17:09 uur. Een paar seconden daarvoor werd een vuurbol waargenomen door meerdere mensen in Nederland en België. Zo'n vuurbol is zichtbaar door alle energie die vrijkomt tijdens de val. De steen wordt door de luchtweerstand sterk verhit en begint aan de buitenkant te smelten. Daardoor wordt hij steeds kleiner. Het is ook gefilmd:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Lees ook: Eindelijk raak in Broek in Waterland.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.