Ten Anker blijft in Den Helder voor senioren

Petra Bies
Den Helder

Zorgcentrum Ten Anker aan de Timorlaan blijft een woonlocatie voor senioren. Op den duur niet meer in de vorm van verzorgingshuis, maar als een plek waar zelfstandig kan worden gewoond met desgewenst allerlei vormen van zorg.

Volgens Coert Veenstra, directeur van stichting Vrijwaard waar het zorgcentrum onder valt, wordt momenteel met Woonzorg Nederland gewerkt aan een herontwikkelingsplan. Woonzorg Nederland nam eerder al in Den Helder de aanleunwoningen van het oude Huis ter Duin over van Tellus. Verwacht wordt dat het plan er in oktober ligt. Het betekent niet dat de huidige bewoners van het zorgcentrum verplicht moeten verkassen, benadrukt Veenstra. ,,We zijn serieus aan het onderzoeken hoe we dat gaan doen.’’

Er komen in Den Helder steeds meer zogeheten levensloopbestendige woningen: huizen waar een senior zelfstandig in kan blijven wonen als hij of zij (steeds meer) zorg nodig heeft. Dat past in het beleid waarin ouderen zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen.

Vrijwaard werkt in de marinestad nauw samen met wooncorporatie Woningstichting. Woensdagmiddag ondertekenden beide partijen huurovereenkomsten voor de nieuwbouwplannen aan het Molenplein en de Scheldestraat. Woningstichting bouwt er levensloopbestendige woningen, Vrijwaard krijgt er huisvesting voor verzorgd wonen. Dat is een woonvorm voor ouderen die door een lichamelijk of geestelijke aandoening, zoals dementie, zeer veel zorg nodig hebben.

Het gaat niet alleen om wonen, er komen ook mogelijkheden voor ontmoeting, om te sporten en om andere activiteiten te doen.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.