'Petten' nu begrip bij Zomertoer

Redacteur Alkmaar
petten

In de nucleaire wereld is ’Petten’ een begrip. Voor de Zomertoer nu ook.

Het geheimzinnige bolwerk in het duinlandschap opende zich dinsdag voor de Zomertoer. Bijna 200 NHD-wandelaars hadden live contact met operators van de Hoge Flux Reactor.

,,Voelen jullie je veilig? En gezond?’’ In het volgepakte auditorium van NRG – de exploitant van de kernreactor – vuurden Zomertoerders allerlei vragen af op Nico en Maurice. Met deze twee operators is alles oké, dat kon je zien en horen. De deelnemers van de negende etappe (van Petten naar Sint Maartenszee) fungeerden op het streng beveiligde nucleaire complex als proefkonijn.

Het massale bezoek van de Zomertoer was een experiment voor NRG (Nuclear Research & consultancy Group). Deze nucleaire dochter van het Energie Onderzoek Centrum (ECN) is bezig met een stevige commercialiseringslag en zoekt naar mogelijkheden om de mysterieuze wereld van kernenergie dichter bij de Noord-Hollander te brengen. Te beginnen bij de Zomertoer van het NHD.

Met hun neus bovenop kernsplijtingsafval – maar geen druppeltje angstzweet bij de Zomertoerders. Ontspannen praatten zij met de operators en hoofd communicatie Juliëtte van der Laan over belangwekkende toepassingen van radioactieve stoffen. De wandelaars onderkennen het belang van de kernreactor, zeker weten. Onderzoek in nucleaire technologie en productie, daar gaat het om. ’Petten’ is wereldwijd de tweede producent van medische isotopen. Dagelijks hebben 24.000 patiënten baat bij deze radioactieve producten voor diagnose, behandeling of pijnbestrijding.

De rechtstreekse beeldverbinding in het auditorium met de regelkamer van de HFR – niet eerder vertoond bij NRG – gaf een spannend inkijkje in een besloten gemeenschap in de Pettemerduinen waar liefst 1200 mensen werken.

Open dagen waarop bezoekers vrijelijk hun nieuwsgierigheid konden botvieren, doet NRG al lang niet meer. Dat kan niet langer in een wereld met nieuwe terroristische dreigingen. Amerika legt de nucleaire wereld daarom een steeds strikter veiligheidsregime op. De Zomertoerders werden dan ook per bus vervoerd van de ingang naar de ontvangstzaal. Drie minuutjes voor de colonne van vier touringcars. Fotograferen en filmen was verboden.

Hoe streng ook de veiligheidsvoorschriften, alle vragen mochten worden gesteld. Zoals over Fukushima, stresstests voor mens en materiaal en het radioactief afval op het terrein. ,,Bij ons liggen 1700 vaten met afval opgeslagen’’, vertelde Juliëtte van der Laan. Goed verpakt ligt dit afval in diepe kelders, te wachten op transport naar een centrale opslagplaats in Vlissingen. ,,De komende jaren halen wij dit afval omhoog, pakken het uit, sorteren het en pakken het opnieuw in voor vervoer.’’

Ons land is een voornaam exportland van splijtstof en een van de belangrijkste landen voor nucleaire geneeskunde. Dankzij ’Petten’. Dat beseft de Zomertoer nu terdege.

ED DEKKER

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.