Samengevat: recente ontwikkelingen vliegtuigcrash Oekraïne

Saskia Knegtering
Den Haag

Nederland zoekt internationaal steun om de slachtoffers van de vliegtuigcrash in Oekraïne snel te kunnen bergen en het onderzoek te beginnen. Minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) stapte zondagavond in het vliegtuig naar New York voor overleg met de Verenigde Naties en leden van de Veiligheidsraad. Premier Mark Rutte belt zondagavond opnieuw met de Russische president Vladimir Poetin.

Alle inspanningen zijn er volgens hem op gericht de trein met verzamelde stoffelijke overschotten van de slachtoffers op grondgebied te krijgen dat onder controle staat van de Oekraïense regering. Het wordt de derde keer dat Poetin en Rutte elkaar telefonisch spreken na de vliegramp met het toestel van Malaysia Airlines donderdagmiddag. Alle inzittenden van het toestel, onder wie 193 Nederlanders, kwamen daarbij om het leven.

Rutte deed zaterdag in een „zeer intens gesprek” een beroep op Poetin om zijn invloed aan te wenden zodat de Nederlandse lichamen spoedig van de rampplek in Oost-Oekraïne, waar pro-Russische separatisten de macht hebben, kunnen worden weggehaald. Zondag gaf Rutte voorzichtig aan dat hij positieve ontwikkelingen zag.

Timmermans probeert in New York de internationale coalitie verder uit te bouwen die zich sterk maakt voor een snelle berging van de slachtoffers en om de onderste steen boven te krijgen. Rutte belde zondag eerder ook al met premier David Cameron (Groot-Brittannië) en bondskanselier Angela Merkel (Duitsland). Zijn doel: druk zetten op alle partijen om de lichamen terug te krijgen.

Vanaf vliegbasis Eindhoven gaat een vliegtuig van Defensie met materieel en mensen naar Charkov. Daar wordt onder leiding van Gert Wibbeling een coördinatiecentrum opgezet voor identificatie van de slachtoffers. Nederlandse experts gaan maandag naar de rampplek. Ze reizen mee met de OVSE.

De OVSE is sinds vrijdag in het gebied. Zondag hadden ze volgens Rutte redelijk toegang tot de plek van de crash.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.