Lage opbrengst veiling kunst en antiek stadhuis Beverwijk

Redacteur Kennemerland
beverwijk

,,Kom op mensen, bieden! Anders moet de ozb omhoog!’’ De opbrengst van de veiling van kunst en antiek in het stadhuis viel zaterdag nogal tegen. Althans voor de gemeente. Tientallen tevreden bezoekers gingen met heel goedkope kunstwerken naar huis.

Veilingmeester Frederik Baerveldt kon het af en toe niet geloven. Enkele keren trekt hij een prent of schilderij terug uit de veiling, omdat de opbrengst naar zijn zin onvoldoende is. Andere keren steekt hij er de draak mee, zoals bij een pentekening waar slechts vijf euro op wordt geboden. ,,U krijgt hem gratis mee!’’ meldt hij de gelukkige koper. Om dan het publiek de mantel uit te vegen: ,,Had u meegeboden, dan was dit u misschien ook overkomen.’’

Het allergrootste item dat de gemeente laat veilen is een reusachtige achttiende-eeuwse vitrinekast, die vroeger op de kamer van de gemeentesecretaris stond. Een heer in de zaal en een telefonische bieder gaan bloedstollend te werk. Honderd, vijfhonderd, achthonderd, twaalfhonderd euro: het is zo bereikt.

,,Negentienhonderd euro!’’ brult Baerveldt in zijn microfoon. ,,Niemand? Eenmaal, andermaal, dan gaat deze kast voor negentienhonderd euro…’’ Net voordat de hamer de lessenaar raakt, steekt de heer in de zaal zijn hand op. ,,Tweeduizend euro! Iemand meer?’’ Baerveldt kijkt hoopvol naar de ambtenaar die met de biedtelefoon aan haar oor staat. Net voor hij wil afhameren, komt er een telefonisch bod. ,,2100 euro!’’ Uiteindelijk gaat de kast voor 2600 euro weg naar de bieder aan de telefoon.

Het populairst zijn de stukjes tapijt uit de voormalige raadszaal van het inmiddels gesloopte stadskantoor. Er wordt grif op geboden. Maar veel schilderijen treft een triest lot: meer dan enkele tientjes komt er meestal niet voor los.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.