SEW verliest met opgeheven hoofd

Matthijs Stapel
Wognum

Met een zweefduik vanaf de kop van de cirkel springt Bo van Wetering sierlijk richting het doel. De bal in haar rechterhand. Het schot is feilloos in de hoek. Een fractie van een seconde later ontploft de Westfrieslandhal bijna. Er zijn ruim zeven minuten in de tweede helft gespeeld en Van Wetering zet haar ploeg op een 18-17 voorsprong tegen VOC uit Amsterdam.

Naast dat het publiek juicht voor het doelpunt, doen zij dat misschien ook wel om het feit dat zij eindelijk weer eens een echte wedstrijd te zien krijgen. De afgelopen maanden/jaren zijn de trouwe fans op zijn zachtst gezegd niet verwend in de tweestrijden tegen ploegen als VOC en Dalfsen.

Het publiek weet ook wel dat de voormalig landskampioen allang geen kampioenskandidaat meer is. Handhaven is tegenwoordig het devies. Alleen vanavond is dat anders. Vanavond is SEW weer even ouderwets goed.

Wilskracht

Misschien dat VOC met wat arrogantie naar Wognum is afgereisd in de veronderstelling een makkelijk avond tegemoet te kunnen zien. In de openingsfase is er ook weinig aan de hand voor de bezoekers. Zij komen op een 2-6 voorsprong. Alleen rekenen zij buiten de wilskracht van SEW.

Die speelsters vechten en knokken voor iedere bal met een onverzettelijkheid die zij dit seizoen in thuiswedstrijden nog niet hebben laten zien.

Na de 14-16 ruststand zet SEW in de tweede helft zelfs een tandje bij. De offensieve 5-1 dekking die SEW-coach Rik Boonkamp de hele wedstrijd hanteert met Van Wetering als stoorzender tussen de opbouw, werpt zijn vruchten af. VOC heeft moeite om in het ritme te komen. De irritatie en frustratie is van de gezichten af te lezen.

Als de uitblinkende Van Wetering SEW dan ook nog op voorsprong zet, weet VOC dat het de punten niet cadeau gaat krijgen. In het restant van de wedstrijd is de spanning om te snijden. Acht minuten voor tijd komt SEW zelfs op een voorsprong van twee doelpunten: 25-23. Het blijkt echter snel het laatste doelpunt van de thuisploeg te zijn.

In de slotfase is VOC slimmer, sterker en hebben zij het voordeel van de brede bank. Waar SEW op het tandvlees loopt, beslist VOC aan de hand van international Michelle Goos, goed voor veertien doelpunten, de wedstrijd.

Ondanks het verlies staat Van Wetering met een ontwapenende grote glimlach in de kantine. ,,Dit was een heel lekkere wedstrijd’’, glundert de benjamin van de ploeg.

De frêle cirkelspeelster is een wedstrijd lang de plaaggeest geweest van de betonverdedigers van VOC. ,,Zij hebben een offensieve dekking. Daardoor is er ruimte achter hun verdediging en daar kon ik goed gebruik van maken’’, verklaart ze haar voordeel.

Hoe goed het spel op deze zaterdagavond ook was, feit is dat Westfriesland SEW wel weer met lege handen staat ,,Maar als we zo blijven spelen, komen die punten wel’’, countert Van Wetering zelfverzekerd alvorens ze zich door een mêlee van felicitaties een weg baant door de sportkantine. De lof is daar, nu de punten nog.

Meer nieuws uit West-Friesland